Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputaţii Pro Moldova şi cei ai PPDA au pregătit proiecte similare de modificare a Constituţiei

Deputaţii Pro Moldova şi cei ai PPDA au pregătit proiecte similare de modificare a Constituţiei, dar se plâng că nu sunt susţinute de ceilalţi deputaţi. Reprezentanţii ambelor fracţiuni parlamentare spun că au pregătit câte un proiect ce prevede că pensia minimă în Republica Moldova nu poate fi mai mică decât valoarea minimului de existenţă. Atât deputaţii Pro Moldova cât şi cei ai PPDA cer convocarea de urgenţă a Parlamentului şi le solicită colegilor lor din alte fracţiuni să-şi pună semnăturile pe aceste proiecte pentru ca actele să intre oficial în procedură parlamentară.

Deputaţii Pro Moldova spun că deşi obiectivul creşterii pensiilor se regăseşte în programele electorale ale tuturor candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, partidele care-i susţin în Parlament refuză să semneze proiectele de modificare a legislaţiei.

„Am venit cu propunerea de a majora pensile de aşa fel încât în RM să nu existe pensie mai mica de 2100 de lei, adică minimul de existenţă. Şi proiect de lege şi propunere de schimbare a Constituţiei în aşa fel încât niciodată în RM să nu existe o pensie mai mică decât minimul de existenţă”, a spus ANDRIAN CANDU, deputat Pro Moldova.

Mai mult, deputaţii Pro Moldova spun că au făcut apeluri repetate către colegii lor din Parlament pentru a-şi pune semnăturile pe aceste proiecte, dar fără succes.

„Cu regret însă candidaţii la prezidenţiale au rămas în continuare să/şi facă campanie electorală. Şi partidele acestora nu au dat curs invitaţiei de a semna cererea de convocare a şedinţei plenului. Şi nici nu au dat curs apelului nostru de a subsemna iniţiativa de modificare a Constituţiei”, A SPUS ANDRIAN CANDU, deputat Pro Moldova.

Şi deputaţii PPDA spun că au un proiect de modificare a Constituţiei potrivit căruia valoarea pensiei minime nu trebuie să fie mai mică decît valoarea minimului de existenţă.

„Statul este obligat să asigure o pensie şi un salariu minim pentru toţi cetăţenii săi. Proiectul este elaborat deja de o săptămână. A fost semnat de deputaţii PPDA, pentru a înainta mai departe acest proiect avem nevoie de 34 de semnături”, a spus DINU PLÎNGĂU, deputat PPDA.

Mai mult, deputaţii PPDA fac aluzie la faptul că Pro Moldova le-ar fi plagiat proiectul.

„În ultima perioada am asistat la un show ca m-a facut sa ma simt scolar, cand partide, presedinte de tara sau fosti presedinti de parlament, plagiaza anumite idei, dar asta nu este neaparat rau, asta denota faptul ca noi suntem buni in pregătirea proiectelor de acte legislative”, a precizat DINU PLÎNGĂU, deputat PPDA.

De la începutul sesiunii parlamentare de toamnă-iarnă, deputaţii s-au întrunit doar în 2 sedinţe plenare. Acum Parlamentul este în imposibilitatea de a se întruni în şedinţă, întrucât cel puţin 10 deputaţi, inclusiv preşedintele Parlamentului, Zinaida Grecianâi, sunt infectaţi cu virusul Sars-Cov2.
Similare
RECOMANDĂRI