Deputat: Modificările cu privire la CSM, aprobate azi, urmăresc preluarea controlului acestei instituţii
Vizualizari:

Deputat: Modificările cu privire la CSM, aprobate azi, urmăresc preluarea controlului acestei instituţii

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune că, prin modificările aduse astăzi legislaţiei cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii ar duce la preluarea controlului acestei instituţii, şi nu deblocarea activităţii acesteia, aşa cum argumentează cei care promovează acest proiect.

„Activitatea CSM s-ar debloca imediat ce ministrul justiţiei ar veni la şedinţele CSM. Nici nu e nevoie de lege dacă se doreşte realmente deblocarea. Dar, mă rog, cauza reală nu e nicidecum ”deblocarea”, ci, mai degrabă, preluarea controlului”, spune Litvinenco. 

Mai mult, deputatul spune că, deşi PSRM argumentează că este vorba doar de ajustări a vechiului proiect adoptat de Guvernul Sandu, Litvinenco spune că a identificat vreo 11 diferenţe, la un proiect de 3 pagini.

„Asta înseamnă că, de facto, e un proiect nou, care trebuia obligatoriu să parcurgă toate procedurile prevăzute de Legea privind transparenţa în procesul decizional”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook. 

Litvinenco spune că mai are semne de întrebare cu privire la implementarea modificărilor aprobate astăzi:

„De exemplu, conform proiectului, se preconizează concurs pentru 4 poziţii de membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari; concursul îl organizează Comisia juridică (vă daţi seama?). Întrebarea este: unde este garanţia că, urmare a acestui amendament, PD şi PSRM nu-şi vor împărţi ”frăţeşte” aceste două poziţii – 2 pentru PD şi 2 pentru PSRM?”.

Amintim că astăzi, Parlamentul a aprobat modificări la legislaţia cu privire la CSM. PAS şi PPDA s-au opus acestui proiect şi nu au votat.

Similare
RECOMANDĂRI