VIDEO. UPDATE Şedinţa Parlamentului: Modificări cu privire la CSM, aprobate de deputaţi. PAS şi PPDA s-au opus proiectului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. UPDATE Şedinţa Parlamentului: Modificări cu privire la CSM, aprobate de deputaţi. PAS şi PPDA s-au opus proiectului

UPDATE ora 16:57. Parlamentul a aprobat modificări la legislaţia Consiliului Superior al Magistraturii. Deputaţii PAS s-au opus proiectului, menţionând că proiectul, aprobat ieri de Guvern, a trecut astăzi în grabă prin comisiile parlamentare, deputaţii nu au reuşit să îl citească, iar această grabă „trădează intenţia de a captura CSM-ul de către Igor Dodon”. Şi deputaţii PPDA s-au opus proiectului, subliniind că acesta contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi că noile funcţii din CSP (având în vedere că proiectul prevede majorarea numărului membrilor CSM de la 12 la 15) vor fi partajate politic.

Potrivit proiectului aprobat, CSM va fi suplinit cu doi membri din rândul profesorilor de drept titulari, ce urmează a fi aleşi de către Ministerul Justiţiei prin concurs public, şi un membru din rândul judecătorilor. De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor. Astfel, 4 membri urmează a fi selectaţi din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanţă, 2 membri – din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanţei de apel şi 1 membru – din rândul judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie.

UPDATE ora 16:10 Cu majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi la şedinţa Parlamentului, bugetul pe anul 2020 a fost aprobat în primă lectură. Deputaţii fracţiunilor PAS şi PPDA s-au opus proiectului de buget.

„La baza proiectului de buget a stat prognoza indicatorilor marcoeconomici pe anul 2020 şi prevederile politicii vamale şi fiscale pe anul 2020. Proiectul legii bugetului este fundamentat pe o creştere economică de 3,8%, nivelul inflaţiei de 5,7%, o majorare a exporturilor de 9,4%, a importurilor de 7,1%, creşterii salariului mediu pe economie cu 8,7% şi pe prevederile acordurilor de finanţare cu partenerii de dezvoltare. Veniturile estimate la buget sunt de 69,2 miliarde lei, iar cheltuielile estimate sunt de 76,6 miliarde lei”, a spus ministrul Finanţelor Sergiu Puşcuţă.
 
Alexandru Slusari din partea fracţiunii parlamentare a Platformei DA şi Radu Marian din partea fracţiunii parlamentare a PAS au declarat înainte de vot că cele două fracţiuni nu vor vota pentru aprobarea bugetului de stat.

 „Nu putem vota un buget cu finanţare inexistentă”, a declarat Radu Marian.

Preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a declarat că votul în lectura a doua va avea loc peste zece zile.

UPDATE: Parlamentul a aprobat în prima lectură politica bugetar-fiscală şi vamală

UPDATE: 13:15. Parlamentul a inclus pe ordinea de zi proiectul de modificare a legislaţiei cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Asta după ce ieri, Guvernul a aprobat majorarea numărului membrilor CSM cu 3 persoane.

UPDATE ora 11:50 Şedinţa Parlamentului s-a întrerupt până la ora 13:00, Zinaida Greceanîi anunţând o pauză.

UPDATE ora 11:45 Moţiunea simplă depusă de blocul ACUM împotriva ministrului Apărării, Victor Gaiciuc, nu va fi dezbătută în plenul Parlamentului.

„Moţiunea respectivă a fost expertizată de către direcţia juridică şi am constatat că este o moţiune individuală. Nu este o moţiune îndreptată în privinţa politicii Guvernului. De aceea, ea nu poate fi introdusă în procedura legislativă şi urmează a fi remisă autorilor înapoi”, a declarat preşedintele Direcţiei juridice, Ion Creangă, în cadrul şedinţei Parlamentului.

Ca urmare, preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, nu a supus votului propunerea de a introduce examinarea moţiunii pe ordinea de zi a şedinţei.

UPDATE ora 11:00 Deputatul PDM Alexandru Botnari a renunţat la mandatul de parlamentar în favoarea celui de primar de Hânceşti

Anunţul a fost făcut chiar de către Alexandru Botnari în şedinţa de astăzi a Parlamentului. Botnari a spus că este ultima zi în Parlament. Alexandru Botnari a ajuns deputat în Parlamentul Republicii Moldova după ce la 24 februarie curent a câştigat alegerilie în circumscripţia 38.

De asemenea, Parlamentul a luat act de demisia unui alt deputat PDM, Constantin Botnari, depusă ieri din motive personale.

UPDATE ora 10:20 Pe lângă cele 17 subiecte programate a fi dezbătute în şedinţa de azi a Parlamentului, deputatul Alexandru Slusari a solicitat includerea pe ordinea de zi a unui subiect care ţine de aprovizonarea cu gaze pe perioada iernii.

Alexandru Slusari a solicitat audierea ministrului Economiei şi a preşedintelui Consliului Moldovagaz  întrucât Guvernul a iniţiat un acord cu BERD privind accesarea creditului de urgenţă pentru procurarea gazelor din Ucraina şi UE, deşi preşedintele Igor Dodon a declarat anterior că, de la 1 ianuarie, aprovizionarea cu gaz se va face prin intermediul Gazprom.

Cu majoritate de voturi, deputaţii au respins solicitarea deputatului Platformei DA.

Similare
RECOMANDĂRI