ACTUALITATE

De astăzi, o farmacie din Chişinău colectează medicamentele expirate

Nu mai aruncaţi medicamentele expirate la gunoi. De astăzi, o farmacie din Chişinău le colectează şi le va distruge în condiţii de siguranţă. Reprezentanţii farmaciei spun că vor colecta şi ambalaje din plastic, precum şi unele dispozitive medicale.

Medicamentele expirate, ambalajele şi dispozitivele medicale defecte vor fi colectate la punctele special amenajate de pe

PUNCTE DE COLECTARE A MEDICAMENTELOR EXPIRATE:

- Calea Ieşilor nr 3/2,
- Bulevardul  Grigore Vieru nr. 13,
-strada  Kiev nr. 11,
-bulevardul Dacia nr. 21/6, 
-strada  Ion Dumeniuc nr. 1.

Din motive de siguranţă, nu vor fi acceptate termometrele cu mercur, măştile şi mănuşile de unică folosinţă precum şi echipamentele de protecţie împotriva noului coronavirus. De asemenea, nu vor fi colectate seringile, acele de la glucometre şi echipamentele care au în componenţa lor substanţe radioactive.

DOINA BABCINSCHI, manager PR farmacie: „Dacă vorbim de medicamente, noi putem colecta orice tip de medicamente cu termenul expirat, sau cu condiţiile de păstrare nerespectate, medicamente în urma însănătoşirii sau decesului pacientului, la ambalaje de plastic de la produse cosmetice care ar fi bine să le spălaţi şi să le dezlipiţi etichetele când la aduceţi la noi. Şi dispozitivele sunt orice tip de dispozitiv medical sau baterii, care sunt scoase din uz) După care medicamentele pleacă spre incinerare spre una dintre fabricile din Europa”.


Aruncarea la gunoi a recipientelor de la medicamente este interzisă, fapt specificat şi în instrucţiunile de folosire.

„Până acum le aruncam, vă spun cinstit. Noi nu ştiam despre aceasta, dar de azi înainte o să le duc acolo măcar să fie de folos”.

„-Le arunc. 
- Unde?
- Fiecare la locul lor. Pastile la foc, injecţiile se pun la loc special.
- La gunoi?
- Da.”

„Le ţin într-un loc special şi întreb medicul de familie unde să le duc, în ce loc ca să nu le atingă copii, în primul rând”.

-Ce fac cu medicamentele expirate? De obicei la strângem.
- Şi unde le depozitaţi?
- Avem o cutie specială. Ştiu că se depozitează undeva, dar încă nu sunt la curent anume unde.”



Ecologiştii avertizează că antibioticele şi medicamentele citostatice pot contamina solul şi apa.

VLADIMIR GARABA, ecologist: „Pericolul este foarte mare pentru că acestea sunt substanţe chimice foarte active şi influenţează direct plantele şi animalele. Oamenii poate  mai puţin suferă, dar biodiversitatea cu siguranţă, mai ales în zonele unde sunt gunoişte unde se duc aceste medicamente şi în apa. Pentru că o bună parte din oameni le aruncă în chiuvetă. Şi iata de la aceasta noi avem foarte mari probleme în corpurile multor animale de apă au fost descoperite urme de aceste substanţe medicinale.”

Agenţia Medicamentului se angajase că în 2020, în toate farmaciile şi instituţii medicale, să instalaze containere pentru colectarea medicamentelor expirate. A rămas o promisiune iar autorităţile se scuză şi spun că proiectul a fost amânat din cauza pandemiei. În România, Ungaria, Italia, Portugalia şi Germania, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie.