ACTUALITATE

Dacian Cioloş: „Şi în România există o majoritate a cetăţenilor români care vor Unire cu Republica Moldova”

post-img

România îşi doreşte unirea cu Republica Moldova. Asta o spune Dacian Cioloş, fostul premier al României, care se întreabă în acest context dacă cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc asta în majoritate.

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, Dacian Cioloş a fost întrebat ce viitor crede că are Republica Moldova.

„Asta depinde foarte mult de răspunsul pe care cetăţenii Republicii Moldova îl dau, pentru că la întrebările astea: de ce nu vrea România Unirea cu Republica Moldova ş.a.m.d.? Eu spun: „Ba da, o vrea! Şi în România există o majoritate a cetăţenilor români care vor Unire cu Republica Moldova”. Dar cetăţenii din Republica Moldova vor asta în majoritate?”, a răspuns fostul premier. 
Cioloş spune că cetăţenia română deţinută de cei circa un milion de basarabeni nu este suficient pentru a înfăptui unirea, care se va întâmpla mai devreme sau mai târziu.
 
„Dar nu e suficient, pentru că sunt, din câte ştiu eu, cam 4 milioane de cetăţeni în Republica Moldova şi o majoritate înseamnă 2 milioane şi ceva. Şi cu cât majoritatea asta e mai mare şi mai apropiată de 4 milioane, cu atât mai uşor pot avea loc discuţiile astea. Deci, haideţi să fim foarte pragmatici şi realişti. Da, şi din punctul meu de vedere, în timp ar trebui să se întâmple lucrul acesta, pentru că e firesc, pentru că e natural, pentru că suntem din aceleaşi rădăcini şi atunci nu mai au sens discuţiile acestea dacă trebuie sau nu, dar modalitatea în care o facem depinde şi de o parte, şi de cealaltă, pentru că nu cred că trebuie să ajungem niciodată într-un moment al istoriei în care cineva să spună că a fost forţat de celălalt să facă anumite lucruri, mai ales acum când vorbim de democraţie şi de democratizare, şi de interesul cetăţeanului. Păi atunci trebuie să implicăm cetăţenii, aşa cum noi, alianţa dintre PLUS şi USR, vrem să facem politică în România implicând cetăţenii şi determinându-i să-şi asume responsabilitatea schimbărilor pe care le vor în ţară la fel şi relaţia asta trebuie să fie asumată de cetăţenii de o parte şi de alta şi nu impusă de cineva, şi nici măcar nu impusă de o majoritate sau de o minoritate impusă celorlalţi care stau pe gânduri. Şi atunci, ca să nu pierdem timpul, sunt foarte mulţi paşi care pot fi făcuţi pentru a consolida apropierea asta şi formalizarea asta politică poate să fie făcută în momentul în care există o voinţă clară de o parte şi de cealaltă”, spune Dacian Cioloş.