ACTUALITATE

Concurs de granturi de până la 60.000 $ pentru localităţi, oferite de Guvernul Elveţiei. Detalii

post-img

PNUD Moldova anunţă un concurs de preselectare a 35 localităţi beneficiare a etapei a II-a a proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală”, finanţat de Guvernul Elveţiei, în perioada 2019-2022.

Toate 35 de localităţi pre-selectate vor beneficia de asistenţă tehnică din partea proiectului, dar de asistenţa financiară (granturi) vor beneficia doar 25 localităţi, în baza  progresului înregistrat şi calităţii propunerilor de proiecte înaintate.

Astfel, cele 25 de localităţi vor beneficia de co-finanţare de până la 60.000 USD pentru proiecte de dezvoltare economică a comunităţilor.

„Fiecare al treilea cetăţean al Moldovei este plecat peste hotare, ceea ce privează comunităţile de contribuţia acestora în dezvoltarea locală. Iată de ce în cea de-a doua etapă proiectul se concentrează pe iniţiative de dezvoltare economică locală, cu implicarea diasporei”, susţine Oxana Maciuca, managera proiectului PNUD „Migraţie şi dezvoltare locală”.

Guvernul Elveţiei, prin intermediul PNUD, îşi propune implicarea diasporei în dezvoltarea locală. Va fi susţinută crearea şi dezvoltarea unor asociaţii de băştinaşi active la nivel local, prin două programe de granturi: „Acceleratorul Asociaţiilor de băştinaşi (AdB)” şi „Incubatorul Asociaţiilor de băştinaşi”. Aceste programe se vor desfăşura anual pe durata implementării proiectului.

Pentru competiţia „Acceleratorul AdB” pot depune dosarele Asociaţiile de Băştinaşi înregistrate, cu cel puţin un an de activitate demonstrată. Anual vor fi susţinute cel puţin 15 iniţiative ale migranţilor, cu până la 10.000 USD fiecare, în baza formulei 1+1 (valoarea grantului va fi echivalentă cu contribuţia băştinaşilor), în limita bugetului disponibil.

În cadrul programului „Incubatorul AdB” vor fi susţinute grupurile de iniţiativă sau asociaţiile de băştinaşi nou-create sau în proces de creare. Anual vor fi oferite până la 20 granturi a câte 1.000 USD pentru implementarea primelor iniţiative de dezvoltare locală.

„În perioada 2015-2018, PNUD a contribuit la crearea a 38 de asociaţii de băştinaşi. Aceasta a avut un efect multiplicator, fiind create altele 100, la iniţiativa autorităţilor locale şi diasporei. Suntem siguri că aceste asociaţii, susţinute şi abilitate, pot implementa proiecte generatorare de venituri pentru cetăţeni”, a menţionat Oxana Maciuca.

Pentru clarificarea întrebărilor apărute, PNUD va organiza patru întruniri regionale de informare în zonele de Nord, Centru, Sud şi UTA Găgăuzia. Locaţiile, data şi ora exactă a evenimentelor vor fi anunţate suplimentar prin intermediul Congresului Autorităţilor Publice Locale în Moldova (CALM).

Termenul limită de depunere a dosarelor pentru cele trei apeluri este 25 aprilie, ora 17.00.