ACTUALITATE

Comisia Europeană infirmă folosirea "limbii moldoveneşti". O eroare administrativă regretabilă

post-img

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a răspuns întrebării scrise a europarlamentarului Andi Cristea vizând existenţa "limbii moldoveneşti" ca profil lingvistic în procesul de consultare lansat de Comisia Europeană. Juncker confirmă existenţa unei greşeli în acest sens, acesta a infirmat folosirea "limbii moldoveneşti" în cadrul CE.

Europarlamentarul Andi Cristea semnalase, în luna mai a acestui an, că limba moldovenească, alături de cea română,  poate fi selectată ca şi limbă de lucru pe site-ul Comisiei Europene, în secţiunea dedicată Consultării privind Viitorul Europei. Situaţia menţionată a fost remediată ulterior, Cristea solicitând la acel moment explicaţii şi precizări din partea preşedintelui Comisiei Europene.

În răspunsul pentru europarlamentarul român, Juncker confirmă existenţa unei greşeli: “Faptul că în consultarea on-line privind viitorul Europei s-a menţionat limba moldovenească este o eroare administrativă regretabilă, cauzată de o configurare greşită în sistem”. 

Referindu-se la raspunsul primit, Andi Cristea a comentat că, “instituţiile Europene au datoria să transmită întotdeauna mesajul corect, indiferent de context. Situaţia legată de existenţa limbii moldoveneşti pe siteul Comisiei a fost o eroare administrativă corectată în timp util, dar este esenţial ca asemenea greşeli să nu se repete pentru a nu legitima o serie de narative periculoase.”

Conform deciziei Curţii Constituţionale de la Chişinău, din decembrie 2013, limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, decizia conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.