ACTUALITATE

Comisia de la Veneţia s-a pronunţat asupra schimbării sistemului electoral din Republica Moldova

post-img

Comisia de la Veneţia a publicat avizul cu privire la subiectul schimbării sistemului electoral în Republica Moldova. Experţii evaluează critic proiectul de modificare a sistemului electoral din ţara noastră.

Într-un comunicat dat publicităţii se spune: „În urma unor consultări publice ample cu toate părţile interesate relevante, avizul comun al Comisiei de la Veneţia este că reforma propusă nu poate fi considerată adoptată printr-un larg consens. Aceasta ridică „preocupări semnificative", inclusiv riscul ca deputaţii aleşi în circumscripţii uninominale să fie vulnerabili în faţa intereselor de afaceri”.

Potrivit deputatului PD Sergiu Sârbu, comisia a formulat mai multe recomandări tehnico-juridice pentru definitivarea proiectului în lectura a II-a. Sergiu Sârbu susţine că este vorba despre criterii mai precise de votare peste hotare şi în regiunea transnistreană, dar şi procedura de constituire a circumscripţiilor. „Se va ţine cont de aceste recomandări”, punctează democratul.

Potrivit lui Sârbu, Comisia de la Veneţia a reconfirmat că schimbarea sistemului electoral este dreptul suveran al statului, dar, deocamdată, nu recomandă modificarea sistemului electoral.

„Concluzia de bază: continuăm consultările, definitivăm proiectul în baza recomandărilor tehnice, decizia finală aparţine statului”, mai scrie Sârbu.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat pentru deschide.md că se va face tot posibilul ca să se ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

„Noi vom asigura acest consens larg şi vom face tot posibilul prin dezbaterile publice pe care le vom continua ca să aprobăm toate recomandările Comisiei de la Veneţia. Vreau să menţionez că secretarul general al Consiliului Europei, domnul Jangland, referindu-se şi la întrevederile pe care le-a avut la Chişinău, a menţionat în cadrul şedinţei de miercuri (săptămâna trecută) că el aşteaptă ca autorităţile Republicii Moldova să ia în considerare toate recomandările tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneţia, ceea ce noi, bineînţeles, vom face asumându-ne toate angajamentele în acest sens”, a declarat preşedintele Parlamentului.