Ce prevede proiectul de modificare a Constituţiei, avizat pozitiv de CC
Vizualizari:

Ce prevede proiectul de modificare a Constituţiei, avizat pozitiv de CC

Proiectul de modificare a Constituţiei, avizat pozitiv, de Curtea Constituţională, prevede excluderea termenului iniţial de cinci ani de numire în funcţie a judecătorilor şi reglementarea numirii judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă. Acesta mai prevede că preşedintele ţării va putea respinge o singură dată candidaturile judecătorilor propuşi de Consiliul Superior al Magistraturii, transmite IPN.

Preşedintele Curţii, Domnica Manole, a precizat într-un briefing de presă că toate prevederile proiectului prezentat de Guvern au fost avizate pozitiv. Iniţiativa legislativă prevede abrogarea competenţei constituţionale a preşedintelui ţării de a numi în funcţie preşedinţii şi vicepreşedinţii instanţelor judecătoreşti, la propunerea CSM.

De asemenea, odată cu modificarea Constituţiei, va fi abrogată procedura de numire în funcţie de către Parlament, la propunerea CSM, a preşedintelui, vicepreşedinţilor şi a judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie. Va fi abrogată şi cerinţa privind experienţa de zece ani în funcţia de judecător necesară pentru accederea în funcţia de judecător al CSJ.

Printre prevederile proiectului avizat se numără instituirea condiţiei promovării şi a transferului judecătorului doar cu acordul judecătorului, precum şi reglementarea constituţională a imunităţii funcţionale a judecătorului. Este prevăzută şi elaborarea, aprobarea şi modificarea bugetelor instanţelor judecătoreşti doar cu obţinerea avizului consultativ al CSM.

O altă prevedere că CSM va avea şase membri judecători şi şase membri non-judecători. Totodată, preşedintele CSJ, ministrul justiţiei şi procurorului general vor fi excluşi din componenţa CSM. Urmează să fie modificată durata mandatului membrilor CSM şi instituirea interdicţiei numirii pentru două mandate.

Odată cu pronunţarea avizului pozitiv de către Curte, proiectul poate fi înaintat Parlamentului pentru examinare. De asemenea, poate fi adoptat, însă nu mai devreme de şase luni de la data prezentării iniţiativei.
Similare
RECOMANDĂRI