ACTUALITATE

Campania TVR MOLDOVA „Limba noastră cea română”. Vladimir Beşleagă: Limba Română este piatra de temelie a identităţii poporului român

Limba Română este piatra de temelie a identităţii poporului român, iar în Republica Moldova, limba vechilor cazanii trebuie să renască din familie. O spune îndrăgitul scriitor Vladimir Beşleagă, care, însă, regretă că unii politicieni, deşi vorbesc bine limba română, o utilizează pentru a ascunde multe adevăruri. Beşleagă mai spune că orice om de cultură care ţine la spiritualitatea românească trebuie să ştie cel puţin câteva versuri din marele poeme ale literaturii române.

„Mioriţa, Luceafărul şi Limba noastră. Uite, asta este. Mioriţa este destinul nostru în istorie, Luceafărul este spiritul nostru universal şi Limba noastră este imnul limbii noastre. Marele cărţi pe care le-am citit în viaţa mea de copilărie au fost cărţile româneşti. Eu am avut parte de câteva clase româneşti în timpul războiului, când cântam Trăiască Regele în pace şi onor, de Ţară iubitor şi apărător de Ţară, la fiecare început de clasă, şi când sunt întrebat exact sau ce cărţi, iarăşi, vin basmele. Şi din acele basme mari, minunate, am reţinut basmul lui Ispirescu: Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Era ceva fantastic. Era ceva absolut inedit, care venea din altă lume. Şi până astăzi, la această vârstă, nu pot pricepe de unde şi cum a pătruns acest basm, plin de atâta mister, de atâta mistică, de atâta taină a vieţii omeneşti”, ne-a spus VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor, eseist, prozator.

„A doua carte care a fost, a fost "Vieţile Sfinţilor". Citeam pe apucate "Vieţile sfinţilor", căci ele mi se păreau ca şi poveştile, dar în adânc, probabil, fiecare copil, adolescent, deşi eu aveam 10, 12, 13 ani, caută modele, modele de viaţă, pentru că el vrea să devină repede mai mare. Şi eu căutam modele în cărţi”, a precizat scriitorul

Vladimir Beşleagă ne îndeamnă să citim cât mai mult.  

„Pentru că din lecturi eu am învăţat atât de mult şi am aflat atât de mult şi asta, probabil, datorită faptului că, în epoca mea ce mi-a fost dat să trăiesc, să mă formez şi să exist, cartea era aproape singura sursă de informare, de culturalizare, de educare, cartea. Lectura este singurul şi cel mai eficient proces de activitate a creierului uman”, a spus VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor, eseist, prozator.

„Când un popor îşi uită, abandonează sau îşi înstrăinează limba, el încetează să mai existe. Pe de o parte este trist că, compatrioţii noştri, minorităţile naţionale nu îşi dau silinţa să înveţe limba de stat, limba oficială. Pe de altă parte, te bucuri atât de mult când vezi şi când auzi cât de frumos se vorbeşte, astăzi, la radio, la televiziune, în stradă. Până şi politicienii de astăzi sunt foarte bine pregătiţi din punct de vedere lingvistic, dar încă nu s-au învăţat să exprime adevărul, să lupte cu metehnele psihologice ale neamului nostru. Au învăţat numai limba să o învârtească, ştii, în gură, frumos, dar asta nu e suficient. Limba este dată ca să spună marele adevăruri, cum spunea Mateevici. Limba noastră e aleasă, ca să spună-n hram şi-acasă, marele adevăruri”, a precizat scriitorul.

„Un poem de Grigore Vieru, care spunea aşa: "Sunt un om al nemâniei, lumii astea nestrăin. Vin din munţii latiniei, deci, şi scrisul mi-i latin"!”, a spus VLADIMIR BEŞLEAGĂ.