ACTUALITATE

CALC, demers către CEC privind funcţionarea sistemului de înregistrare video în secţiile de votare pe tot parcursul zilei votării

post-img

Organizaţiile semnatare, membre ale Coaliţiei civice pentru Alegeri Libere şi Corecte (CALC), au  expediat un demers în adresa Comisiei Electorale Centrale prin care cer să modifice în regim de urgenţă pct. 11 şi 21 din Regulamentul privind funcţionarea Sistemului de înregistrare video în secţiile de votare şi să asigure funcţionalitatea camerelor video în ziua votării, de la demararea operaţiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secţiei de votare şi până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării de către membrii biroului electoral al secţiei de votare.

Printre solicitări se numără şi:

- să asigure observatorilor naţionali acreditaţi de CEC acces la înregistrările video în baza unei solicitări oficiale;

- să adopte o hotărâre privind aspecte ce ţin de transportul organizat al alegătorilor la secţiile de votare în ziua alegerilor din 11 iulie 2021.

Potrivit CALC, situaţia incertă privind evoluţia situaţiei epidemiologice poate afecta capacitatea de observare a alegerilor peste hotarele ţării de către misiunile naţionale şi internaţionale, şi de către concurenţii electorali. În circumstanţele respective, monitorizarea video a operaţiunilor electorale pe tot parcursul zilei votării (de la demararea operaţiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secţiei de votare şi până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării de către membrii BESV) poate spori gradul de transparenţă a procedurilor electorale din ziua alegerilor, poate spori responsabilitatea membrilor organelor electorale în procesul executării operaţiunilor electorale, poate diminua potenţiale încălcări, fraude electorale în incinta secţiei de votare şi poate contribui la prevenirea sau la probarea eventualelor încălcări. În consecinţă, monitorizarea video a operaţiunilor electorale poate contribui la creşterea încrederii publicului faţă de rezultatul final atestat de organele electorale, se spune în demersul CALC.

Totodată, CALC aminteşte 
că în cadrul alegerilor prezidenţiale din anul 2020, Comisia Electorală Centrală a fost sesizată privind organizarea transportului la secţiile de votare pentru cetăţenii din stânga Nistrului (Transnistria). Misiunea naţională de observare a alegerilor prezidenţiale Promo-LEX a semnalat 87 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, preponderent în cazul secţiilor de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană, iar misiunea internaţională OSCE/ODIHR a sos în evidenţă că din cele 300 de incidente raportate de poliţie pe 1 noiembrie 2020 şi din alte 325 din timpul celei de-al doilea tur de scrutin prezidenţiale, majoritatea incidentelor au fost legate de acuzaţiile de transportare organizată în legătură cu cumpărarea voturilor. Din peste 200 de rapoarte, în aproximativ 10 cazuri, poliţia a identificat dovezi ale transportului organizat.

Deşi problema transportului ilicit de alegători nu a fost reglementată de către Parlament după scrutinul prezidenţial din 2020, hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4390 din 20 octombrie 2020 cu privire la unele aspecte ce ţin de transportul organizat al alegătorilor la secţiile de votare în ziua alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie 2020 a dus la diminuarea numărului de incidente de transportare organizată a alegătorilor, constatate de observatorii naţionali comparativ cu scrutinul parlamentar din 2019.

În consecinţă, CALC îndeamnă Comisia Electorală Centrală să adopte o hotărâre similară şi pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.