Cadrele didactice din şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi-au ridicat salariul pe luna iunie
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Cadrele didactice din şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi-au ridicat salariul pe luna iunie

Angajaţii şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi-au primit săptămâna curentă salariile pentru luna iunie, în ciuda regimului restrictiv de circulaţie impus unilateral de Tiraspol pentru toţi cei care traversează linia administrativă.

Astăzi, ultimul grup de profesori, angajaţi ai Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, a fost transportat la Coşniţa pentru a putea ridica salariile. Pe parcursul săptămânii, cadrele didactice din toate 8 şcoli au fost asistate de Biroul Politici de Reintegrare să ajungă la bancomate, cu respectarea regulilor epidemiologice.

Termenul iniţial, stabilit pentru pseudo-carantină de către structurile din regiunea transnistreană a fost 1 mai a.c., ulterior extins până la 15 mai, urmat de o nouă prelungire până la 15 iunie. Din 15 iunie a fost introdus un regim nou de intrare/ieşire din regiune cu termenul până la 30 septembrie curent. Persoanele care traversează linia administrativă erau impuse să se autoizoleze timp de 14 zile, iar ulterior au fost anulate şi aşa numitele permise de trecere emise pentru diverse grupuri de persoane.

În plus, au fost instalate ilegal 37 de posturi de control în jurul localităţilor din stânga Nistrului, subordonate autorităţilor constituţionale, care împiedică cca 48 de mii de locuitori ai acestora să se deplaseze către propriile terenuri agricole sau cu necesităţi vitale. 

Biroul declară că aceste posturi ilegale sunt prezentate ca „posturi sanitare”, dar în realitate sunt posturi ilegale adiţionale unde sunt amplasaţi grăniceri.

Biroul Politici de Reintegrare consideră că acţiunile în cauză contravin angajamentelor asumate în cadrul pachetului Berlin Plus, libertatea de circulaţie pentru persoane fizice şi oficiali.

Similare
RECOMANDĂRI