Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Basarabeanca Olga Lucovnicova, câştigătoarea premiului Ursul de Aur: Sunt fericită că pot să duc faima Republicii Moldova şi a cinematografiei de la noi

Republica Moldova nu duce lipsă de oameni talentaţi, adevăraţi ambasadori ai succesului. O dovedeşte şi Olga Lucovnicova care, recent, a căştigat premiul Ursul de Aur, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Basarabeanca a participat cu un scurtmetraj despre copilăria ei. Filmul a fost realizat pentru lucrarea de masterat şi a fost o surpriză că juriul de la Berlin l-a desemnat cel mai bun scurtmetraj.

OLGA LUCOVNICOVA, regizor: Cu trei ani în urmă, când mă plimbam prin Berlin, am văzut postere cu Festivalul şi mă gândeam că ar fi fain doar să fiu ca spectator, iar să fiu în competiţie deja era un câştig pentru mine. Atunci când transmiteam filmul, profesorii îmi spuneau că şansele sunt foarte puţine de a intra în competiţie.

Olga a reuşit să dea lovitura la prestigiosul festival. Scurtmetrajul „Nanu Tudor”, făcut cu puţini bani, a impresionat juriul de la Berlin.

OLGA LUCOVNICOVA, regizor: Filmul este despre amintirile mele din copilărie, eu mă întorc în casa străbunicilor mei care are aproape 100 de ani şi acolo încerc să-mi reamintesc de o vară petrecută, în care au fost momente fericite şi mai puţin fericite, iar prin intermediul pereţilor, covoarelor vechi, încerc să transmit emoţia. Filmul este bazat pe conversaţia dintre mine şi unchiul meu care acum locuieşte acolo.

Competiţia a fost dură - din 4 mii de filme propuse, au fost selectate doar 20. Olga a fost apreciată pentru curajul de a-şi spune povestea.

OLGA LUCOVNICOVA, regizor: Am încercat să vorbesc prin metafore şi simboluri şi nu o relatare clasică. Am încercat să evidenţiez acest farmec cinematografic existent în Moldova şi să-l reevaleuz, pentru că el era foarte observabil pe timpul Moldova-Film.

La 16 ani, Olga Lucovnicova a descoperit fotografia şi a început să studieze singură. S-a înscris apoi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, iar după absolvire au urmat mai multe stagii de pregătire în străinătate. Acum vrea să realizeze primul ei film de lung metraj.

OLGA LUCOVNICOVA, regizor: Va fi, din nou, un film documentar, o poveste personală şi filmarea va avea loc în Rusia. Va fi despre familia mea rusă, pentru că tatăl meu este din Rusia. Recent am descoperit în arhivele lui, scrisorile de la bunica mea, care a murit cu 2 ani înainte să mă nasc.

Succesele internaţionale obţinute prin talent şi multă muncă, transformă orice tânăr într-un adevărat ambasador al Republicii Moldova.

OLGA LUCOVNICOVA, regizor: Eu sunt fericită că pot să duc faima Republicii Moldova şi a cinematografiei de la noi şi sunt fericită că pot să fac acest lucru.
Similare
RECOMANDĂRI