Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Anul 2020 a fost bogat în căutări on-line. TOP 10 cele mai căutate cuvinte

Pandemia ne-a schimbat modul de viaţă şi chiar limbajul. Nu e de mirare că printre cele mai populare cuvinte cautate prin dicţionare sunt  - pandemie sau empatie. Lingviştii spun că e normal ca oamenii să cunoască explicaţiile unor cuvinte care se aud tot mai des în spaţiul public.

Anul 2020 a fost bogat în căutări on-line. Potrivit site-ului dexonline, cel mai căutat cuvânt este Pandemie. Aproape 208 mii de persoane au ţinut să-i afle definiţia. Topul este urmat de cuvântul Empatie, cu 146 de mii de căutări. Pe locul trei este cuvântul Pedant cu 137 de mii de căutări.

TOP 10 CELE MAI CĂUTATE CUVINTE ÎN ANUL 2020

1. PANDEMIE
2. EMPATIE
3. PEDANT  
4. INTROVERTIT
5. PARADIGMĂ
6. PRAGMATIC
7. ASERTIV
8. ANXIETATE
9. ON-LINE
10. OLOGRAF CĂUTĂRI

IRINA CONDREA, doctor habilitat în filologie: „Bineînţeles că toţi se interesează ce este asta pandemie, că la început era vorba de o epidemie, mai târziu se vorbea de pandemie. Pandemia este la nivel universal, pe tot globul şi este format cuvântul din prefixul pan care este de origine greacă şi care înseamnă general, deasupra la toate”.

Clasamentul la cautări dexonline este urmat de cuvintele Introvertit, Paradigmă, Asertiv şi Anxietate.

Pentru a vorbi corect, şi a înţelege adevăratul sens al unor expresii, specialiştii ne recomandă să apelăm mai des la dicţionare.

SINCRON IRINA CONDREA, doctor habilitat în filologie: „Foarte multe greşeli de exprimare sunt generate, în primul rând de situaţia noastră lingvistică. Suntem într-o zonă de bilingvism şi atunci apar interferenţe, apar calchieri, apar împrumuturi nejustificate”.


Datele arată că Dexonline devine un instrument tot mai popular printre basarabeni. În anul 2020, peste 300 de milioane de căutări au fost înregistrate, ceea ce reprezintă un record absolut.
 
Similare
RECOMANDĂRI