Andrian Candu: Dorim să obţinem o decizie a ONU privind retragerea trupelor ruseşti din regiunea transnistreană, în următoarele luni
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Andrian Candu: Dorim să obţinem o decizie a ONU privind retragerea trupelor ruseşti din regiunea transnistreană, în următoarele luni

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, speră ca, în următoarele luni, să obţinem o decizie ONU privind retragerea trupelor ruseşti din regiunea transnistreană, depunând o nouă cerere în acest sens. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu pentru o publicaţie online din Ucraina.

„Bineînţeles, Rusia nu o va face mâine. Dar acesta este un alt instrument juridic, mai târziu ne va ajuta să ne întoarcem la unele instanţe internaţionale.” 

Andrian Candu spune că retragerea trupelor nu este discutată între Republica Moldova şi Tiraspol. „Acest lucru ar trebui discutat la un nivel mai înalt. Este necesar să se solicite acţiuni mai decisive din partea SUA, din partea UE, din partea OSCE. Cum putem să avansăm? Uneori găsim soluţii cu Ucraina şi Georgia. Pe lângă sancţiuni, avem o idee - dorim ca societatea internaţională să estimeze pierderile tuturor celor trei state din ocuparea teritoriilor şi vom forma un caz judiciar”. Andrian Candu a mai spus că în urma acestei cereri în faţa unei instanţe internaţionale vom primi, probabil, miliarde.

Candu a declarat şi pentru TVR MOLDOVA că analizează situaţia de a fi depusă o cerere de despăgubire comună. 

Anterior, Republica Moldova a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, pe agenda de zi a celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU. Însă aceasta a fost retrasă pentru a fi pregătită mai bine. 

 
Similare
RECOMANDĂRI