ACTUALITATE

Analişti: Consecinţele demisiei Guvernului Sandu pot fi periculoase pentru Ucraina

post-img

Circumstanţele şi consecinţele posibile ale demisiei Guvernului Sandu fac ca evenimentele din Moldova să fie potenţial foarte periculoase pentru Ucraina, deoarece, în caz de alegeri anticipate, există şanse mari ca în Moldova să fie formată o guvernare absolut prorusă - de la Preşedinte până la Guvern.

De această opinie sunt analiştii publicaţiei "Adevărul European" (Ucraina), care spun că principalul pericol este "riscul unei întorsături geopolitice a Moldovei, a cărei probabilitate nu se va diminua nici chiar dacă se va fi creată o coaliţie cu Partidul Democrat formal proeuropean".

"Dar nu mai puţin realistă va fi solicitarea de asistenţă financiară de la Moscova, aşa cum a fost în istoria Ucrainei în 2013. Şi, desigur, un astfel de ajutor ar putea prevedea obligaţii politice pentru Chişinău", consideră publicaţia.

În opinia sa, "o asemenea inversare va consolida şi mai mult scepticismul UE în ceea ce priveşte perspectivele europene ale ţărilor Parteneriatului Estic, plus neîncrederea în privinţa Bruxellesului faţă de regiune în general, ceea ce nu poate să nu afecteze Ucraina", scrie infotag.

"Primind puterea reală, Igor Dodon ar trebui să înceapă negocierile privind integrarea Transnistriei. Iar Moscova nu prea îşi ascunde visele ca reglementarea transnistreană să devină un model pentru Donbass. La fel cum actualul Preşedinte al Moldovei nu îşi ascunde pietatea faţă de Rusia. Istoria recentă, când Dodon a mers în Transnistria pentru a sărbători (!) Ziua Unităţii Naţionale a Rusiei (!) împreună cu liderul acestei entităţi separatiste, este o ilustrare clară a modului cum poate fi această împăcare", notează publicaţia, fără a exclude că, în curând, "experienţa Moldovei ar putea deveni un instrument puternic în războiul informaţional pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei, încercând să determine Kievul la "pace" în condiţiile dictate de Kremlin".