Ambasadorul UE: Procesul de modificare a cadrului electoral nu ar trebui să aducă noi provocări şi limitări pentru starea democraţiei
Vizualizari:

Ambasadorul UE: Procesul de modificare a cadrului electoral nu ar trebui să aducă noi provocări şi limitări pentru starea democraţiei

Procesul actual de modificare a cadrului electoral nu ar trebui să devină o oportunitate ratată în abordarea unor problemele persistente şi nu ar trebui să aducă noi provocări şi limitări pentru starea democraţiei electorale şi a pluralismului în Republica Moldova, inclusiv drepturilor alegătorilor, candidaţilor şi observatorilor. Despre aceasta scrie Excelenţa Sa Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, pe pagina sa de Facebook. în contextul în care Parlamentul intenţionează să aprobe astăzi în lectură finală unele modificări ale legislaţiei electorale, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, iar ieri, Comisia juridică din Parlament a respins mai multe propuneri ale societăţii civile.

Ambasadorul UE aminteşte că standardele democratice şi electorale sunt printre angajamentele esenţiale faţă de partenerii internaţionali ai ţării, inclusiv UE, dar în primul rând faţă de cetăţenii Republicii Moldova.

„Sunt necesare un proces corespunzător şi o evaluare adecvată a modificărilor propuse la codul electoral, deoarece există indicii că acestea nu corespund pe deplin şi în spirit cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale Oficiului pentru instituţii democratice şi drepturile omului din cadrul OSCE, precum şi cu privire la aspectele ridicate de Curtea Constituţională dupa alegerile prezidenţiale din 2016. Este nevoie de un consens larg între forţele politice, bazat pe consultari autentice cu societatea civilă şi cu alte părţi interesate”, mai spune Peter Michalko.
Similare
RECOMANDĂRI