Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorul SUA la Chişinău: Alegerile prezidenţiale din R. Moldova, o oportunitate importantă pentru cetăţeni de a-şi realiza întregul potenţial al ţării

Alegerile prezidenţiale pot reînnoi speranţa într-un viitor mai bun şi oferă posibilitatea de a alege un lider care să reprezinte interesele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Opinia a fost exprimată de ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Excelenţa Sa, Dereck Hogan, într-un editorial pentru agora.md. Diplomatul mai notează că scrutinul din 1 noiembrie este şi un test vital pentru instituţiile de la Chişinău.

Ambasadorul american subliniază că autorităţile de la Chişinău au oportunitatea dar şi obligaţia să asigure un proces electoral liber şi onest, care să respecte voinţa poporului. 

Excelenţa Sa DERECK HOGAN, ambasadorul SUA în Republica Moldova: "Această obligaţie înseamnă asigurarea condiţiilor egale de joc pentru toţi candidaţii precum şi a unui proces transparent de înregistrare, aplicarea imparţială a legilor şi regulilor electorale şi un acces echidistant la sursele mass-media şi locaţiile de campanie. Ar trebui, de asemenea, să fie loc de dezbateri active dar şi civilizate pentru ca alegătorii să poată vota informat".

Dereck Hogan mai punctează că pandemia de COVID-19 nu poate justifica o eventuală îngrădire a dreptului cetăţeanului la vot. În acelaşi timp, diplomatul american îndeamnă autorităţile Republicii Moldova să nu repete greşelile trecutului. 

Excelenţa Sa DERECK HOGAN, ambasadorul SUA în Republica Moldova: "În evaluarea sa prealabilă recentă, OSCE a avertizat, din nou, asupra potenţialului de cumpărare a voturilor, abuz al resurselor de stat, pericolul resurselor mass-media controlate politic, lipsa unei transparenţe în finanţarea campaniei şi riscul manipulării sau suprimării alegătorilor din Transnistria şi diaspora. Oficialii Republicii Moldova mai au încă timp să abordeze aceste preocupări de lungă durată pentru a se asigura că toţi cetăţenii pot vota liber şi în siguranţă în ziua alegerilor".

În paralel cu misiunea autorităţilor de a organiza alegeri curate o adevărată responsabilitate le revine şi cetăţenilor, mai spune ambasadorul SUA. 

Excelenţa Sa DERECK HOGAN, ambasadorul SUA în Republica Moldova: "Alegerile sunt un prilej de reînnoire a acestei speranţe în viitor şi de alegere a liderilor care să reprezinte interesele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Viitorul vostru este în mâinile voastre. Vă asigur că Statele Unite şi alţi parteneri de dezvoltare vor face tot posibilul pentru a susţine o competiţie onestă şi transparentă. 

Dereck Hogan dă asigurări că, indiferent de opţiunea basarabenilor la prezidenţiale, Statele Unite vor rămâne un partener fidel al cetăţenilor Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI