Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ajun de Bobotează, pe stil vechi. Pe la sate, tradiţia este respectată cu sfinţenie

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc, astăzi, ajunul Bobotezei. În biserici, preoţii oficiază servicii religioase şi fac aşa numita agheasmă-mare, pe care creştinii o păstrează în casă tot anul, pentru a avea linişte şi pace. Pe la sate, tradiţia este respectată cu sfinţenie, cu zi de post negru, la fel ca în Ajunul Craciunului sau în Vinerea Mare dinaintea zilei de Paşte.

În Ajunul Bobotezei, preoţii merg la casele credincioşilor pentru a le aduce, prin stropirea cu apa sfinţită, binecuvântarea Sfintei Treimi. În satul Alexandru cel Bun, Soroca, tradiţia e sfântă. Preotul din localitate, a deschis poartă după poartă ca Agheazma Mare să ajungă în fiecare casă. Oamenii au ţinut astăzi post negru şi au avut voie să mănânce abia după ce a apus soarele.

Preoţii spun că apa sfinţită astăzi, are puteri miraculoase. Oamenii o păstrează în case, şi timp de 8 zile, beau din agheazma mare în fiecare dimineaţă.  

Tradiţia spune că în ajun de Bobotează nu ai voie să te cerţi cu nimeni, şi nici să dai nimic din casă, fie şi cu împrumut. În plus, vremea din această zi este ca o prognoză. Dacă ninge, înseamnă că iarna va fi lungă. Mâine este Boboteaza, zi care încheie şirul sărbătorilor de iarnă.
Similare
RECOMANDĂRI