ACTUALITATE

85 de ani de la naşterea ex-primaruluu de Chişinău, Nicolae Costin. La Biblioteca Naţională este deschisă o expoziţie de documente

post-img

La Biblioteca Naţională a Republicii Moldova este deschisă, începând de astăzi, expoziţia de documente cu genericul „Nicolae Costin – fruntaş al Mişcării Naţionale din Basarabia. 85 ani de la naştere”, în memoria ex-primarului de Chişinău, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, Elena Pintilei, directorul instituţiei, a menţionat că scopul expoziţiei este de a propaga adevărul istoric despre înaintaşii renaşterii naţionale, despre unul dintre fondatorii şi liderii Mişcării de Renaştere Naţională, primul primar democrat după 1989 – Nicolae Costin.

Potrivit sursei citate, în expoziţie sunt prezentate 45 de documente: enciclopedii, ediţii periodice, materialele Secţiei de ideologie a CC al PC RSSM oferite de către Arhiva Naţională a Republicii Moldova, fotografii ş.a.

Nicolae Costin s-a născut la 7 aprilie 1936, la Pecişte, Rezina. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Moldova. A fost învăţător la Pecişte, profesor universitar la Institutul Pedagogic „A. Russo” din Bălţi şi la Universitatea de Stat din Moldova. A semnat 35 de publicaţii ştiinţifice în domeniul sociologiei. În anii 1990-1994 a fost primar de Chişinău şi deputat în primul Parlament al R. Moldova.

A fost coautor al Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova (27 august 1991) şi al primei Constituţii a ţării noastre. De numele său este legată schimbarea la faţă a Chişinăului sovietic. A susţinut revenirea la limba română şi alfabetul latin, la tradiţiile naţionale în învăţământ şi cultură. A contribuit, împreună cu ministerele din Republica Moldova, la deschiderea Liceelor Româno-Englez „Mircea Eliade”, Româno-Francez „Gheorghe Asachi”, Româno-Italian „Dante Alighieri” şi Român-German „Mihail Kogălniceanu”, precum şi a bibliotecilor, inclusiv de carte românească „Onisifor Ghibu” şi „Transilvania”.

A participat la elaborarea legii cu privire la limba de stat. A contribuit la readucerea limbii române în administraţia publică locală. Este Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani, România. O stradă din Chişinău şi alta din Iaşi îi poartă numele. Nicolae Costin s-a stins din viaţă la 16 februarie 1995 la Chişinău.

Expoziţia va fi deschisă până la 7 mai.