ACTUALITATE

„3R Moldova: Reducem, Reutilizăm şi Reciclăm e-Deşeurile”, astăzi, la Chişinău

post-img

Astăzi s-a desfăşurat conferinţa cu genericul ,,3R Moldova: Reducem, Reutilizăm şi Reciclăm e-Deşeurile”, eveniment organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului în parteneriat cu Asociaţia pentru Valorificarea Deşeurilor şi consacrat Zilei Globale a Reciclării, sărbătorită anual pe 18 Martie.

„Biroul de Reciclare Internaţională (BIR) a lansat pentru prima dată în anul 2018 - "Ziua Globală a Reciclării" pentru a recunoaşte astfel la nivel internaţional, beneficiile reciclării. Scopul este de a spori implicarea comună a oamenilor din întreaga lume faţă de necesitatea conservării celor şase resurse primare: apă, aer, cărbune, petrol, gaze naturale şi minerale cât şi puterea celei de-a şaptea resursă – RECICLAREA DEŞEURILOR respectiv, produsele pe care le reciclăm în fiecare zi. Tematica din acest an este ,,Reciclăm pentru un viitor mai curat”, iar acţiunile desfăşurate la nivel internaţional evenimentul  sunt concentrate prioritar pe puterea tinerilor, a educaţiei şi a inovării în asigurarea unui viitor mai luminos pentru o Planetă mai curată. Prin astfel de acţiuni, lumea este încurajată să privească impactul pe care tinerii de astăzi îl pot avea asupra reciclării”, a subliniat Secretarul de Stat în domeniul protecţiei mediului şi resurselor naturale, Valentina Ţapiş, în cadrul evenimentului.  

Potrivit organizatorilor, Republica Moldova se aliniază ca parte a acestui eveniment, contribuind la implicarea a cât mai multor tineri în activităţi educative şi de conştientizare cu privire la puterea reciclării şi valorificării celei de-a şaptea resursă, un interes aparte prezentînd reducerea, reutilizarea şi reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

”Cu această ocazie, organizaţiile de mediu au desfăşura o serie de acţiuni de informare, conştientizare şi educaţie ecologică, acţiuni de ecologizare, dezbateri şi mese rotunde. Asociaţia pentru Valorificarea Deşeurilor şi diseminat în instituţiile şcolare şi de învăţământ Ghidul de activităţi practice şi utile elaborat de Global Recycling Foundation pentru a fi desfăşurate ore ecologice şi a se alinia la acest eveniment, instituţiile şcolare”, a precizat Secretarul de Stat, Valentina Ţapiş.

În cadrul lucrărilor conferinţei, vorbitorii au menţionat că este vital stabilirea unei zile în fiecare an pentru a recunoaşte rolul pe care îl joacă reciclarea în păstrarea bunăstării planetei noastre, acţiunea fiind o modalitate eficientă de concentrare a atenţiei lumii asupra paşilor esenţiali necesari şi urgenţi în direcţia protejării viitorul planetei Pământ. De asemenea, experţii de mediu, au reiterat că pentru păstrarea mediului sănătos, cât şi pentru reîntroducerea în circuitul economic a unor materiale, care devin din ce în ce mai greu de găsit este importantă reciclarea, aceasta fiind separarea, colectarea şi depozitarea materialelor în vederea transformării lor în produse utile noi.

La finalul discuţiilor, organizatorii au venit cu un îndemn către organizaţii (importatori şi distribuitori de EEE-uri) şi agenţi economici autorizaţi în gestionarea deşeurilor, inclusiv şi către societatea civilă, ONG-uri de mediu pentru a contribui la marcarea acestui eveniment prin organizarea diferitor măsuri instructive-educative care ar crea o conjunctură perfectă pentru a prezenta problemele cu care se confruntă instituţiile/cetăţenii sub aspectul implementării legislaţiei privind DEEE-urile.