ACTUALITATE

Prima tranşă din cele 6000 de tone de motorină, oferită de România pentru agricultori, a ajuns la Chişinău

Aşa cum a promis, România vine în ajutorul agricultorilor basarabeni grav afectaţi de seceta şi criza de anul trecut. Aproape 1200 de tone de carburant au ajuns în Republica Moldova şi vor fi donate fermierilor. Este o prima tranşă dintr-un ajutor umanitar de 6 mii de tone de motorină. La ceremonia de primire a carburantului au participat excelenţa sa Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova şi reprezentanţi ai Guvernului şi ai Preşedinţiei.

Cele 1200 de tone de motorină au fost transportate în 24 de cisterne dar vor urma alte 5 tranşe. De ajutor vor beneficia peste 3500 de agricultori.

VEACESLAV NEGRUŢA, consilier al Preşedintelui Republicii Moldova: „Sincere mulţumiri preşedintelui României, Klaus Iohannis pentru această deschidere şi acest gest de mare prietenie în această zi când pentru început vine o primă livrare de motorină atât de necesară agricultorilor din Republica Moldova”.

ION PERJU, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului: „Beneficiari vor fi în jur de 3500 de producători agricoli care au suferit cel mai mult, în special din raioanele de sud ale republicii. Este vorba de Cahul, Căuşeni, Ştefan Vodă, Hînceşti, Orhei, raioane care deja se deplasează spre centru care au suferit şi ele”.

Prin acţiunea de astăzi România dovedeşte încă odată responsabilitate şi susţinere necondiţionată.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: „Este o reconfirmare a faptului că relaţia specială dintre ţările nostre este puternic fundamentată şi pe parteneriatul strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova, care va deschide cu siguranţă perspectiva ca Republica Moldova să devină un stat prosper, stabil şi rezilient. Totodată, remarc cu plăcere faptul că donaţia de astăzi are loc în contextul marcării în Republica Moldova pe durata întregii luni mai, a zilelor Europei”.

GHEORGHE ALECSEI, preşedintele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, România: „Este încununarea eforturilor susţinute depuse de guvernul României pentru operaţionalizarea acestui ajutor şi o reconfirmare a solidarităţii angajamentului României de a susţine cetăţenii din Republica Moldova. Procesul de distribuire va fi unul transparent şi echitabil”.

Preşedintele Republicii, Moldova Maia Sandu, a declarat că va fi monitorizat procesul de distribuire a motorinei către agricultori şi a mulţumit României pentru ajutorul oferit.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Mulţumim, domnule Preşedinte Klaus Iohannis, domnule Prim-ministru Florin Cîţu! Mulţumim, România, pentru că ne eşti alături şi în vremuri grele, şi în vremuri bune”.

MARIANA GRAMA, secretar de stat MAI: „Distribuţia va începe imediat cum comisia interdepartamentală pentru ajutoare umanitare va aproba acea listă şi mecanismul care a fost identificat de către agenţia de rezerve materiale de comun cu agentul economic”.

LIUBA MAXIM, reporter TVR MOLDOVA: „Pe 14 Iunie va ajunge ultima transă de motorina oferita de Guvernul României, până atunci  combustibilul va fi depozitat la această bază petrolieră de aici de la Ocniţa, iar ulterior va fi repartizat agricultorilor”.

România a donat în acest an şi aproape 300 de mii de doze de vaccin fapt ce a făcut posibilă demararea campaniei de vaccinare în Republica Moldova.