SPORT

Tenis: Justiţia australiană a respins recursul lui Novak Djokovic împotriva anulării vizei. Sportivul s-a îmbarcat sub escortă în avionul care a decolat din Melbourne

post-img

Deznodământ în cazul Novak Djokovic. Liderul tenisului mondial nu va juca la primul turneu de Mare Şlem al anului şi a părăsit Australia, îmbarcat într-un avion cu destinaţia Dubai. Tenismenul a pierdut procesul cu autorităţile australiene. Trei judecători federali au dat dreptate ministrului Imigraţiei, care îi anulase viza. Unul dintre motivele prezentate de guvern a fost că Djokovic e nevaccinat şi, dacă va fi lăsat să joace, va da apă la moară celor care se opun vaccinării obligatorii, relatează stiriletvr.ro.

Ministrul Imigraţiei din Australia, Alex Hawke, a confirmat că Djokovic a părăsit ţara. Într-o declaraţie, el „a salutat decizia unanimă de astăzi a Curţii Federale din Australia”. 

Australienii, în marea lor majoritate, sunt mulţumiţi de decizia autorităţilor de a-l trimite pe Nole acasă. Sunt însă şi voci, mai ales în comunitatea sârbă din Melbourne, care afirmă că lui Djokovic, numărul 1 mondial în tenis, i s-a făcut o nedreptate care nu are legătură decât cu politica.

Djokovic primise derogare de la obligativitatea vaccinării, pe baza dovezii trecerii prin boală. Însă la sosirea în Australia a fost reţinut de autorităţile de frontieră, iar viza i-a fost anulată, pentru că existau semne de întrebare privind testul PCR pozitiv în baza căruia a primit derogarea. După o primă victorie în instanţă, când viza i-a fost reacordată, Ministerul Imigraţiei a decis să i-o anuleze din nou, iar acum judecătorii federali au dat câştig de cauză guvernului. Mai ales că s-au aflat detalii. De exemplu, deşi avea test PCR pozitiv, anul trecut, în decembrie, Nole a participat la acţiuni publice.
În plus, când a intrat în Australia, nu a menţionat că mai călătorise în Spania cu 14 zile înainte.

Sârbul a recunoscut, miercuri, că a comis o "eroare umană, cu certitudine nu intenţionată" în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.

Imaginile din aeroportul Tullamarine din Melbourne îl arată pe Djokovic însoţit de oameni ai Poliţiei Australiene Federale, în drumul spre îmbarcarea în avionul care îl duce spre casă, via Dubai.

(w620) Djokovic aDjokovic, care a petrecut noaptea în centrul de detenţie pentru imigranţi, trebuia să joace în primul tur la Melbourne contra conaţionalului Miomir Kecmanovic, dar va fi înlocuit pe tabloul principal cu un ''lucky loser'', relatează Agerpres. Novak Djokovic deţine recordul de titluri de Mare Şlem câştigate (20), împreună cu Rafael Nadal şi Roger Federer. Djokovic este şi deţinătorul recordului de titluri cucerite la Australia Open (nouă) şi campionul en titre.