SOCIAL

Ziua Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 a fost celebrată şi la Soroca

La „Biserica Sfinţii Martiri Brâncoveni" a Mitropoliei Basarabiei, pe cheiul rîului Nistru, a avut loc un tedeum şi un recital de cântece pe versuri patriotice, cu genericul Vecernia Unirii.

În lăcaşul sfânt de la Soroca s-au adunat aseară toţi cei care poartă în suflet candela aprinsă a unirii. Au rememorat momentele istorice de acum 163 de ani, când adevărul a triumfat. Au fost pomeniţi şi toţi martirii neamului care s-au remarcat în acele timpuri şi au pus umărul la înfăptuirea Unirii.

SORIN HULUŢĂ, paroh: „Nu putem să nu marcăm această zi. E ziua noastră, a românilor. Dacă noi, cei care simţim româneşte, la Soroca, cine o să facă? E un lucru care ţine de normalitate, de sufletul nostru românesc."

Iar recitalurile de cântece şi versuri patriotice au încununat evenimentul.  

NICOLAE JELESCU, actor: „Unirea este, pentru toţi noi, cei care simţim şi gândim româneşte, un vis. Iar acest vis trebuie să-l înfăptuim dacă părinţii noştri s-au născut în România Mare. Cred că trebuie să revenim la ţara pe care am avut-o atât de frumoasă. Nu putem fi o republică în afara ţării."

Unirea Principatelor Române  din 1859 a însemnat primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.