SOCIAL

VIDEO. Groapa de gunoi de lângă Bubuieci este o sursă de poluare

Autorităţile recunosc că este o problemă gravă, dar nu ii gasesc rezolvare. De câţiva ani, groapa de gunoi de lângă Bubuieci rămâne singurul loc unde pot fi duse deşeurile din municipiul Chişinău.

Platforma de depozitate a deseurilor este imensă şi reprezintă o sursă de poluare şi infecţii. Cel mai mult suferă populaţia din apropiere. Instituţiile responsabile sustin ca au câteva soluţii, dar nu se ştie când vor fi puse în practica.
 
Chiar dacă platforma de lângă Bubuieci nu este amenajata şi autorizata pentru depozitarea deşeurilor, tot gunoiul din municipiul Chişinău este dus acolo. Şi asta pentru că nu exista o infrastructura pentru gestionarea deşeurilor. Şi cum pericolul devine din ce în ce mai mare, Avocatului Poporului s-a autosesizat şi a invitat autorităţile implicate la discuţii.
 
Oamenii care locuiesc în preajmă sunt disperati.
„Mai ales dimineaţa...tare urât”.
 
„E miros urat...sănătate”.
 
Pe lângă miros, primarul comunei se plânge că şi câinii vagabonzi care dau târcoale gropii de gunoi se adună în sat.
 
Datele Centrului Naţional de Sănătate Publică sunt alarmante. Apa din fântâni nu corespunde normelor sanitaro-igienice iar în ultimii ani se observă o crestere de peste 80 la sută a bolilor diareice - acute. Şi numărului cazurilor de cancer a crescut in zona.
 
Primăria Chişinău are în plan un proiect de modernizare. Îşi propun să transforme depozitului închis de la Ţânţăreni, în groapă ecologică. Proiectul este susţinut de Banca Europeană de Investiţii. Funcţionarii de la primărie spun că au făcut şi un studiu de fezabilitate, problema e că nu pot ajunge la o înţelegere cu primăria de la Ţînţăreni. Nici măcar propunerea de a le creste de 10 ori bugetul local nu i-a convins.
 
Totuşi, dacă nu se va ajunge la o intelegere, autorităţile au un plan B. Potrivit unui proiect de lege, elaborat de Ministerul Mediului, terenul pe care se află depozitul de gunoi de la Ţînţăreni ar putea fi naţionalizat şi transformat într-un depozit destinat zonei centrale a Republicii Moldova.