SOCIAL

VIDEO. Doi conaţionali, cercetaţi pentru deţinerea şi folosirea actelor falsificate. Ce riscă aceştia

post-img

Două permise de conducere falsificate - unul procurat contra sumei de 500 de euro, iar altul primit „cadou” de ziua de naştere, au fost ridicate de către poliţiştii de frontieră în punctul de trecere Costeşti. Riscă amenzi penale pentru uz de acte oficiale false doi cetăţeni ai Republicii Moldova.

În primul caz, ca urmare a desfăşurării controlului de nivelul II, ceea ce presupune verificări amănunţite în baza analizei de risc, basarabeanul de 24 de ani a scos din portmoneul personal un permis de conducere, care ar fi eliberat de autorităţile ucrainene. Din primele cercetări a documentului s-a stabilit că nu este unul autentic. Fapt confirmat şi de tânăr, care nu a ascuns că a primit permisul în calitate de cadou de la un verişor din Ucraina. În cele din urmă, poliţiştii de frontieră l-au informat că deţinerea actelor neveridice atrage după sine cercetare penală. 

Cel de-al doilea cetăţean al Republicii Moldova documentat pentru folosirea actelor falsificate este un locuitor al satului Pelinia, în vârstă de 39 de ani. Bărbatul s-a prezentat la trecerea frontierei de stat în calitate de şofer. Printre documentele înmânate pentru controlul de rigoare a fost şi permisul de conducere, care ar fi emis de către autorităţile din România. În timpul cercetării amănunţite a documentului, poliţiştii de frontieră au stabilit că unele elemente distinctive sunt falsificate. La audieri, şoferul a recunoscut că a apelat la serviciile unei persoane terţe,  identificată pe reţelele de socializare. Cel din urmă l-ar fi înscris la o şcoală auto şi ulterior i-a oferit acest permis, achitând pentru servicii 500 de euro. Cetăţeanul şi-a putut continua călătoria doar după ce a prezentat permisul din R. Moldova, care era unul autentic.

În ambele incidente, poliţiştii de frontieră din Direcţia regională NORD continuă cercetările în vederea elucidării circumstanţelor şi luării măsurilor ce se impun.