SOCIAL

VIDEO. 30 de localuri au primit amenzi de câte 10 mii de lei pentru că au permis fumatul

În 30 de localuri din Republica Moldova se fumează fără pic de frică. Şi dacă la intrare în restaurant există semnul „Fumat interzis”, personalul permite clienţilor să îşi aprindă ţigara ori să fumeze narghilea. Datele au fost prezentate de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.

În 91% dintre cazuri, nu se fumează în localurile din Republica Moldova. Totuşi, în Chişinău au fost găsite 22 de restaurante unde se fuma, iar la Bălţi – 8. Pe lângă asta, în 4% dintre cazuri, chelnerii au răspuns afirmativ când au fost întrebaţi dacă se poate fuma, asta deşi în local era prezent semnul „Fumatul interzis”.
 
Studiul mai arată că în fiecare al şaselea local clienţii nu primesc un bon de casă. Acest lucru se întâmplă mai des în localurile unde se încalcă Legea antifumat. Interesant este că o treime din localurile unde se fuma din plin sunt de fapt aceleaşi localuri unde s-au înregistrat abateri şi anul trecut.
 
S-a înregistrat fumatul în apropierea a 11 instituţii de învăţământ şi în două spitale. În plus, s-a mai depistat şi un loc special amenajat pe teritoriul unei instituţii medicale din Chişinău şi alte două asemenea cazuri la Bălţi.
 
Localurile cu pricina s-au ales cu amenzi în valoare de 10 mii de lei pentru că au admis fumatul în încăpere. Studiul a fost efectuat în perioada ianuarie-martie 2017 şi a cuprins 326 de restaurante, 72 de instituţii medicale şi 70 de instituţii de învăţământ.