SOCIAL

Uniunea polonezilor din oraşul Soroca împlineşte în aceste zile zece ani de la înfiinţare

Uniunea polonezilor din oraşul Soroca împlineşte în aceste zile zece ani de la înfiinţare. Evenimentul a fost marcat la Palatul de Cultură din oraş, unde au venit polonezi din diferite raioane ale Republicii Moldova. La Soroca obiceiurile şi cultura polonezilor sunt promovate din generaţie în generaţie, iar datorită organizaţiei create în urmă cu un deceniu, cei care nu cunosc limba strămoşilor o pot învăţa gratuit.

În urmă cu zece ani, localnicii de origine poloneză din Soroca au înfiinţat organizaţia Uniunea Polonezilor care-i ajută să-şi înveţe limba, să păstreze şi să cultive tradiţiile strămoşeşti. Astfel, au creat ansambluri etnofolclorice, au deschis un club al tinerilor istorici şi o clasă de studiere a limbii poloneze unde în prezent, învaţă 45 de copii şi adulţi. Lecţiile sunt predate de o profesoară venită din Polonia.

Polonezii din Soroca spun că limba strămoşilor îi ajută să înveţe istoria strămoşilor şi să afle multe lucruri interesante despre tradiţiile şi preocupările lor.

GALINA POREBSKA, profesoară: „Am o mare plăcere să transmit o parte din istoria, cultura şi tradiţiile poloneze tuturor celor din municipiul şi raionul Soroca, pentru a-şi cunoaşte originile. Copiii sunt dornici să studieze, fac minuni”.

Polonezi din toate raioanele Republicii Moldova au venit la ceremonia de aniversare a unui deceniu de la fondarea Uniunii Polonezelor din Soroca, desfăşurată la Palatul de Cultură din oraş. A fost o sărbătoare cu melodii şi dansuri populare ale polonezilor.

Printre oaspeţi au fost şi reprezentanţi ai Consulatului Poloniei în Republica Moldova care au venit cu daruri pentru copii şi familiile lor, transmise de prima doamnă a Poloniei Agata Duda.

În Soroca locuiesc 75 de famiili de origine poloneză. Datorită proiectului "Revitalizare Urbană"  implementat cu sprijinul financiar al Poloniei, a fost reabilitată şi modernizată o parte din infrastructura oraşului.