SOCIAL

Un proiect transfrontalier de 10 milioane de euro, SMURD 2, va fi implementat în Republica Moldova

post-img

​​​​​​​Un proiect transfrontalier, SMURD 2, valoarea căruia este de 10 milioane de euro, va fi implementat în Republica Moldova în perioada 2019-2022. Contractul de grant pentru finanţarea de către Comisia Europeană a proiectului derulat de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din Republica Moldova, în parteneriat cu instituţii de profil din România, a fost semnat, pe 27 iunie, la Bucureşti.

Potrivit unui comunicat de presă al IGSU, proiectul prevede reconstrucţia şi operaţionalizarea a două puncte de operare SMURD în raioanele Ungheni şi Cantemir, precum şi construcţia a patru platforme de aterizare-decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a patru spitale din Republica Moldova: Chişinău, Bălţi şi Cahul.

Aproximativ paisprezece autospeciale dotate cu echipament medical performant vor fi achiziţionate pentru acordarea primului ajutor calificat şi transportarea pacienţilor la spital, dar şi pentru efectuarea lucrărilor de descarecerare şi salvare. Totodată, este planificată îmbunătăţirea cadrului juridic privind desfăşurarea intervenţiilor transfrontaliere.

Faza a doua a proiectului din cadrul Programului Operaţional Comun al Uniunii Europene va consolida cooperarea bilaterală a serviciilor de urgenţă din Republica Moldova şi România, asigurând o reacţionare promptă la intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale.

Proiectul SMURD 2 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi va fi implementat în următoarele 36 luni.