SOCIAL

Satul Cărpineni primeşte apă potabilă datorită sprijinului financiar oferit de Elveţia

Ceea ce pentru statele civilizate este o obişnuinţă pentru multe localităţi din Republica Moldova rămâne un lux. În secolul 21, două treimi din localităţile ţării nu sunt aprovizionate cu apă. Oamenii de la sate visează la ziua când vor avea apă la robinete. S-au făcut însă progrese la acest capitol, datorită proiectelor europene. În comuna Cărpineni, de exemplu, întreg satul primeşte apă potabilă de calitate, cu sprijinul financiar al Elveţiei.

În Cărpineni, sistemul de alimentare cu apă a fost construit în cinci etape, în perioada 2007-2018. Au fost aprovizionate cu apă potabilă peste 2.000 de gospodării şi toate instituţiile sociale. Peste opt mii de locuitori se pot bucura astăzi că au apă de calitate la robinet. Pentru un metru cub de apă, sătenii plătesc 12 lei.

Specialiştii spun că o sursă sigură de apă înseamnă şi sănătate.
 
Însă nu toate localităţile reuşesc să atragă fonduri pentru astfel de proiecte. Două treimi din oamenii care locuiesc la sat folosesc încă apa din fântâni sau ape curgătoare pentru spălat sau gătit. Cele mai defavorizate, în acest sens, sunt satele din nordul Republicii Moldova.
 
În lumea întreagă, pe 22 martie este marcata Ziua Apelor. Republica Moldova are cea mai mică cantitate de apă, pe cap de locuitor, extrasă din bazine formate pe teritoriul propriu.