SOCIAL

Războiul ruso-ucrainean pune sub semnul întrebării aducerea Focului Haric în Republica Moldova

Războiul ruso-ucrainean pune sub semnul întrebării aducerea Focului Haric în Republica Moldova. Potrivit Mitropolitului Moldovei, restricţionarea zborurilor creează o mulţime de probleme dar se caută soluţii salvatoare.

ÎPS VLADIMIR, mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove: „Sunt probleme, pentru că în ţară a fost situaţie excepţională. Plus la asta, nu circulă avioanele, nu zboară în direcţia de apus, nord-est, ci doar în partea României. Deaceea şi ieri, şi astăzi, ducem acele tratative ca să fie posibil, totuşi, de adus focul haric În Ţara Sfântă tot au apărut nişte probleme, nu este linişte pe pământ, dar sper că focul haric va fi adus”.

Înaltpreasfinţitul Vladimir a mărturisit că urmăreşte ce se întâmplă în Ucraina şi îi îndeamnă pe conducătorii statelor aflate în război să ajungă la o înţelegere. În timp ce preoţii Bisericii Ortodoxe din Ucraina strâng semnături pentru a-l judeca pe Patriarhul Kirill pentru susţinerea războiului, Înaltpreasfinţitul Vladimir spune că va rămâne în continuare parte a Patriarhiei Ruse şi-l va pomeni la Liturghie pe Patriarhul Rusiei.

ÎPS VLADIMIR, mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove: „Eu, în continuare, la sfintele slujbe îl pomenesc pe Patriarh. Şi îl pomenesc nu ca să-i dea Dumnezeu sănătate pentru a face rău, ci pentru a face mai departe bine pentru întreaga noastră biserică. Aşa sunt regulile noastre bisericeşti – preotul îl pomeneşte pe arhiereu, arhiereul pomeneşte patriarhul”

Mitropolitul a mai declarat că preoţii care au fost surprinşi cu mesaje prin care justifică războiul ruso-ucrainean în cadrul predicilor, vor fi sancţionaţi. Până acum, au fost înregistrate patru astfel de cazuri.