SOCIAL

Programul de educaţie verde „Adoptă un spaţiu public!” din Ungheni, cea mai bună politică locală din Moldova în 2018, desemnată de IDIS „Viitorul”

post-img

Zece cele mai bune şi mai proaste politici locale şi regionale din Moldova implementate în noiembrie 2018-ianuarie 2019 au fost identificate şi evaluate de către membrii unui Consiliu de Evaluare, la invitaţia IDIS „Viitorul” şi institutul INEKO din Slovacia.

Activitatea urmăreşte descrierea practicilor durabile, rezistente în timp, care pot fi transferate şi în alte comunităţi, având ca rezultat final îmbunătăţirea calităţii politicilor locale şi regionale de dezvoltare. 

Politicile publice au fost măsurate pe baza a două criterii aprobate metodologic, luând în considerare importanţa lor pentru comunitate şi sustenabilitatea acestora. Astfel, membrii Consiliului de Evaluare au apreciat şi clasificat politicile analizate după (a) calitate, criteriu care cuprinde valori situate între -3 şi 3 şi (b) importanţa acestei politici pentru comunitate şi economie, adică impactul care îl produce, utilizând o scară procentuală de la 0 la 100%. Iar înmulţirea celor două criterii reprezintă scorul final al fiecărei politici, care se încadrează între -300 şi 300 de puncte. 

Potrivit analizei, cele mai bune cinci politici publice locale din ţara noastră se referă la programul de educaţie verde „Adoptă un spaţiu public!” din municipiul Ungheni – cu un scor final de 229,0 de puncte, traseul turistic „Dor de Codru” din regiunea de Centru a Moldovei – 222,5 puncte, complexul etno-turistic din satul Congaz, care şi-a deschis uşile pentru vizitatori în noiembrie 2018 – 201,7 puncte, serviciul modern de management al deşeurilor în raionul Hânceşti, cu un scor final de 198,6 puncte, dar şi Casa de cultură din satul Carmanova, renovată cu suport european, politică care a acumulat un scor final de 194,1 puncte. 

În acelaşi timp, top trei cele mai bune politici locale şi regionale din Republica Moldova, evaluate de către Consiliul de Evaluare şi implementate de autorităţile publice locale în anul 2018 fac referinţă la programul de educaţie verde şi amenajare urbanistică „Adoptă un spaţiu public!” din municipiul Ungheni (229 puncte), traseul turistic „Dor de Codru” creat cu suportul proiectului PNUD „Migraţie şi dezvoltare locală” şi apreciat cu 222,5 puncte de către membrii de Evaluare şi ghidul turistic al raionului Soroca, lansat în mai 2018 (218,5 puncte).


Ştirea integrală o găsiţi aici: Programul de educaţie verde „Adoptă un spaţiu public!” din Ungheni, cea mai bună politică locală din Moldova, desemnată de IDIS „Viitorul”