SOCIAL

Profesorii din raionul Soroca se tem că elevii nu vor putea reveni la studii după vacanţă deoarece aproape jumătate din şcolile din raion au cazangerii care funcţionează pe gaz

Aproape jumătate din şcolile din raionul Soroca au cazangerii care funcţionează pe gaz. Profesorii se tem că în condiţiile crizei energetice, după vacanţă, copiii nu vor putea reveni în bănci. Vor fi nevoiţi să treacă la ore on-line, de această data din cauza crizei energetice.

Din cele peste 40 de şcoli din raionul Soroca 17 sunt conectate la conducta de gaz, iar celelalte au sisteme alternative de încălzire cu lemne sau cărbune. Doar patru dintre instituţiile de învăţământ din raion dispun de ambele surse de încălzire. Însă administraţia acestor şcoli se confruntă cu mari probleme în noul sezon rece pentru că nu au fost prevăzut bani pentru a trece la încălzirea cu combustibili alternativi. În această situaţie se află şi Gimnaziul din Voloviţa. Instituţia are 2 cazane care, însă, nu au fost puse în funcţiune de ani buni.

SVETLANA RAHIMOV, director, Gimnaziul din satul Voloviţa: „Reeşind din situaţia actuală e dificil să conectăm la reţeua veche doarece nu au fost utilizate şi verificate timp de 13 ani şi nu ştim cât de funcţională este aceasta. în afară de ast nu vaem planificaţi bani din budget pentru unităţi de personal şi pentru procurarea de lemne şi cărbuni."

Până acum în instituţie nu s-a dat start sezonului de încălzire, care ar urma să înceapă după revenirea copiilor din vacanţă.

CRISTINA SÎRGHI , profesor, ciclul primar: „Temperatura de afară ţine cu noi, încă nu s-au pornit zilele foarte reci şi nu se simte atât de frig în clasă. După vacanţă aşteptăm să revenim la ore, aşteptăm că căldura va fi pornită. "
 
Administraţia Direcţiei raionale de învăţământ încearcă să găseasă soluţii pentru a nu reveni la orele on-line.

ELENA PRODAN, şef adjunct, Direcţia Învăţământ, Soroca: „Noi nu am planificat pentru aceste instituţii să procurări în plus lemne şi cărbune, ca să le stocăm, nu era cazul. Trebuie să găsim soluţii, am colectat date, am transmis către minister. Încălzirea cu reşouri electrice nu este o soluţie. Sistemele elctrice sunt învechite, nu vor putea face faţă chiar suntem într-o dilemma. "

În raionul Soroca sunt 46 de instituţii de învăţământ.