SOCIAL

La Chişinău va fi creat un serviciu pentru protecţia animalelor

post-img

Un serviciu pentru protecţia animalelor va fi creat în cadrul Direcţiei generale locativ-comunală şi amenajare din Chişinău. În cadrul serviciului, se va ţine un Registru de evidenţă a animalelor fără stăpân capturate pe raza municipiului Chişinău şi un Registru al animalelor de companie din municipiul Chişinău. O decizie în acest sens a fost aprobat de către consilierii municipali în şedinţa din 17 septembrie.

Timp de 15 zile de la adoptarea prezentei decizii, Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare va prezenta pentru aprobare primarului general proiectul regulamentului Serviciului Protecţia Animalelor, elaborat în colaborare cu reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor.

Din bugetul municipal se vor aloca 200 de mii de lei pentru elaborarea Registrului animalelor de companie din municipiul Chişinău şi 200 de mii de lei pentru elaborarea Registrului de evidenţă a animalelor fără stăpân capturate pe raza municipiului Chişinău. De asemenea, anual, se vor aloca 300 de mii lei pentru derularea Programului municipal de sterilizare gratuită a animalelor de companie. Tot anual se vor aloca 600 de mii de lei pentru derularea Programului municipal de microcipare şi înregistrare gratuită a animalelor de companie.

Regulamentul mai prevede alocarea din bugetul municipal a unui milion de lei pentru funcţionarea Centrului de capturare şi sterilizare a animalelor fără stăpân.

Directorul interimar al Regiei „Autosalubritate”, Eugeniu Axentiev, spune că Centrul de capturare şi sterilizare a animalelor fără stăpân nu face faţă numărului mare de animale şi că e nevoie de un azil. „Problema câinilor vagabonzii se rezolvă doar parţial. Câinii sunt sterilizaţi şi întorşi în oraş. Trebuie de creat condiţii pentru câine, ca acestea să fie îngrijit şi izolat”, spune Eugeniu Axentiev.