SOCIAL

Guvernul va accepta majorarea vârstei de pensionare

Guvernul va accepta proiectul de lege privind majorarea vârstei de pensionare elaborat de partidul de la guvernare. Declaraţia a fost făcută de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale în emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA. El a salutat iniţiativa PAS şi a precizat că adoptarea ei va asigura un echilibru între numărul de persoane angajate în câmpul muncii şi cel al pensionarilor.

MARCEL SPĂTARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Vom da aviz pozitiv pentru că astfel vom menţine echilibrul sitemelui de pensii şi vom putea oferi pensii mai mari actualilor beneficiari de pensii şi nu să creştem presiunea pe sistemul de pensii cu noi beneficiari. Atunci când vorbim de pensii trebuie să avem în vedere de o balanţă între cei care muncesc şi finanţează sistemul de pensii.”

Potrivit ministrului, majorarea graduală până la 63 de ani a vârstei de pensionare a femeilor, va asigura consolidarea sistemului de pensii. Statul va oferi mai puţine pensii, dar mai mari.

MARCEL SPĂTARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Atunci când reduci vârsta de pensionare semnificativ asta înseamnă că trebuie să creşti bugetul asigurărilor sociale cu 1.6 miliarde de lei, acestea erau prognozele venite de la CNAS. Asta înseamnă că  aceşti bani vin din contribuţiile celor care muncesc sau dacă nu se acumulează aceşti bani, să vină de la bugetul de stat, adică din taxele generale plătite de cetăţeni.”

 Proiectul de lege mai prevede indexarea pensiilor o dată pe an şi nu de două ori aşa cum e în prezent. Indexarea va fi calculată în baza inflaţiei şi nivelului de creştere economică.
 MARCEL SPĂTARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale:  „E ca şi cum am da ambele indexări o singură dată, pentru ca oamenii să le simtă mai mult timp. Da, în aprilie.”

Iniţiativa de revenire la majorarea vârstei de pensionare este criticată de opoziţia parlamentară. Într-o conferinţă de presă, deputaţii fracţiunii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au ameninţat că vor organiza proteste dacă proiectul va fi aprobat.
ALLA DAROVANNAIA, deputat PSRM: „Toţi ştim care este speranţa de viaţă în Republica Moldova. Pentru bărbaţi este doar 66.8 ani.”

În luna decembrie a anului trecut, fosta majoritate parlamentară PSRM – Şor a adoptat o lege prin care a redus vârsta de pensionare la 57 de ani pentru femei şi la 62 de ani, pentru bărbaţi. Această prevedere urma să intre în vigoare în luna ianuarie a anului 2022.