SOCIAL

Frumuseţe deosebită la Grădina Botanică din Chişinău. În aceste zile au înflorit magnoliile

Frumuseţe deosebită la Grădina Botanică din Chişinău. În aceste zile au înflorit magnoliile, care atrag privirile vizitatorilor, dornici să le admire. Administraţia vrea să bată recordul din Republica Moldova şi să obţină cea mai mare colecţie de arbori exotici de acest fel.

Peste 100 de arbori de magnolii pot fi văzuţi pe teritoriul Grădinii Botanice. Administraţia se poate lăuda cu peste 35 de soiuri de diferite forme şi culori. A decis dă extindă plantaţiile după ninsorile abundente din luna aprilie a anului 2017, când au fost distruse aproape 80% din arborii şi arbuştii decorativi. Acum principalul obiectiv e să obţină cea mai mare colecţie de magnolii din Republica Moldova.

ION ROŞCA, director, Grădina Botanică: „O bună parte din cele mai actuale sau moderne soiuri la moment. În continuare e ca o provocare, suntem în căutarea a noi soiuri, specii, ca sectorul respectiv să fie un sector de unicat.  Să ne putem mândri cu cea mai mare colecţie din ţară, dar şi din regiune”.

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MOLDOVA

„Această magnolie înaltă de trei metri a fost prima plantată pe teritoriul Grădinei Botanice. Are mai mult de 25 de ani şi este o adevărată mândrie şi atracţie pentru vizitatori. Iar în zilele următoare va înflori de tot”.

Cei care au mers astăzi la plimbare, au fost fermecaţi de frumuseţea florilor şi aşteaptă să înflorească în scurt timp şi sakura.

În această primăvară au mai fost plantaţi cinci arbori de magnolie. Directorul, Ion Roşca spune că la început era îngrijorat să nu fie distruse.

ION ROŞCA, director Grădina Botanică: „Nu avem cazuri de furt sau de a rupe. Ne era cam frică şi de aspectul respectiv. Peste iarnă noi aplicăm şi anumite măsuri agrotehnice de păstrare a lor. Le acoperim cu pânză, le administrăm îngrăşeminte ca să îi putem proteja ca ei să prindă aripi, să prindă rădăcini”.

Floarea de magnolie e considerată nobilă. Iubeşte soarele şi reprezintă simbolul revenirii naturii la viaţă, al certitudinii şi al eternitităţii. Perioada în care înfloreşte nu durează mai mult de două săptămâni. Magnolia este un arbore antic care creştea încă înainte de apariţia albinelor. Aşa că florile sale sunt perfect adaptate pentru a fi polenizate de… gândaci.