SOCIAL

Elevii din cinci licee din raionul Orhei fac lecţiile online din cauza numărului mare de infectări cu COVID-19. La Liceul "Onisifor Ghibu", profesorii spuneau în urmă cu câteva zile că SARS-COV2 nu există, dar realitatea i-a contrazis. Autorităţile sanitare din Orhei au expediat mai multe solicitări către preşedintele raionului să anuleze decizia de a se face în toate şcolile lecţii cu prezenţa fizică, dar nu au obţinut nici un răspuns. Autorităţile locale spun că situaţia este monitorizată şi totul este sub control.

ConducereaLiceului "Onisifor Ghibu" din raionul Orhei spunea că s-a conformat doar autorităţilor locale, de aceea, luni, toţi elevii erau prezenţi la ore. Mai mult chiar, unii profesori nici măcar nu credeau în coronavirus.

De marţi, totuşi, situaţia s-a schimbat. Lecţiile au trecut în mediul online din cauza numărului mare de infectări în răndul copiilor şi a cadrelor didactice. Directoarea liceului recunoaşte că situaţia pandemică s-a agravat simţitor în ultimele zile.  

ANA CEBAN, director Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", Orhei: „Am avut 11 clase puse în carantină. Foarte mulţi contacţi, şase profesori bolnavi. E complicat să realizezi orele atunci când 15 profesori, dintre care şase confirmaţi, nu vin la ore”.

Şeful  Centrulul de Sănătate Publică din Orhei susţine că la şcolile unde sunt mai mulţi copii şi rata de infectare este mai mare. Doar în ultimele trei zile au fost confirmate 290 de cazuri în raion, dintre care 20 de copii. Din acest motiv, s-au închis patru licee în oraşul Orhei şi unul din satul Peresecina.

ION BOLBOCEANU, medic-şef al CSP Orhei: Din 47 de instituţii de învăţământ care le avem  în raionul Orhei s-au închis cinci. În raionul Orhei avem peste 47 de copii infectaţi cu covid dintre care mai avem şi 33 de cadre didactice. Avem o pondere de 50% şi riscul ca să infectăm rând pe rând toate instituţiile”.

Autorităţile sanitare susţin că au expediat către preşedintele raionului două cereri de a revizui deciziile CSP,din cauza creteşterii numărului de cazuri. La rîndul ei, administraţia publică locală susţine că siţuaţia este monitorizată şi totul este sub control.

DINU ŢURCANU, preşedintele raionului Orhei: Din 48 de şcoli în 33 nu se atestă nici un caz şi acolo unde se atestă monitorizăm foarte atent  şi conform deciziei comisiei teritoriale în cazul în care se atestă 30% în regim online, toată şcoala trece în regim online”.

În raionul Orhei sunt aproximativ 5000 de copiii care îşi fac studiile în 48 de şcoli. Rata de vaccinare împotriva COVID-19, în Orhei, este de doar 31%. În randul cadrelor didactice, este de peste 80 la sută. Ministerul Sănătăţii îndeamnă Administraţia Publică Locală a municipiul Orhei să respecte toate măsurile impuse la nivel naţional prin hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică