SOCIAL

Elevii din Cernăuţi au adus un omagiu limbii române

În regiunea Cernăuţi, limba română reprezintă o carte de identitate a celor care îşi respectă cu sfinţenie rădăcinile entice. După o pauză de doi ani, din cauza restricţiilor sanitare, 21 de elevi au participat la cea de-a doua etapă a Olimpiadei de Limbă şi Literatură Română. Participanţii la competiţie au spus că, în acest mod, aduc un omagiu limbii materne şi au mers la olimpiadă ca la sărbătoare.

La cea de-a doua etapă a Olimpiadei de Limbă şi Literatură Română din Cernăuţi au participat 21 de elevi din cele 4 şcoli cu predarea în limbă română. Subiectele testelor au fost alese cu grijă şi adaptate fiecărei clase. Între gramatică şi creativitate, aici s-a dat lupta, spun participanţii.

RUSLAN participant: „A fost şi greu, şi uşor. Nu tot am ştiut, dar am făcut... cum am putut."

MARIA POVANCIUC participantă: „Cel mai interesant subiect mi s-a părut compunerea de la nivelul 5. Tema compunerii a fost: Eminescu şi Bucovina.
Pentru mine Eminescu înseamnă un simbol al limbii şi literaturii române care ne reprezintă ca un popor."

Pentru a-şi demonstra abilităţile lingvistice, elevii au avut la dispoziţie 4 ore.

A fost un test util pentru a-şi verifica cunoştinţele, chiar dacă au fost momente când memoria le-a jucat feste.

TIMOTEI participant: "Compunerea pe tema Fântanile de Lucian Blaga mi s-a dat mai greu pentru ca am învăţat acest subiectul un an în urmă şi am uitat... puţin."

MARIAN participant: "Cel mai greu a fost eseul de Lucian Blaga: Fântanile. Eu am legat subiectul cu Ştefan cel Mare şi cu alte poezii ce am învăţat."

EMILIA participantă: „Subiectele nu erau grele, am participat şi în clasa VIII-a. Subiectele au fost destul de interesante, câteva mai grele, câteva mai uşoare."

Tot mai mulţi tineri din regiunea Cernăuţi sunt interesaţi de studierea limbii române, fapt care-i bucură pe profesori.

ANCUŢA BÂCU profesor de limba română: „Ne bucurăm mult că aceşti copii din cele 4 şcoli cu predare în limba română, îndrăgesc limba română şi vor să participe la aceste întreceri ca să o cunoască şi mai bine."

ANA VOROBEŢ reprezentant Departamentul de Învăţământ, Cernăuţi: „Din cei 26 de elevi de la şcolile cu predarea în limba română din oraşul Cernăuţi, care s-au înregistrat la Olimpiadă, participă doar 21, 5 lipsesc din motive de sănătate. Este vorba de elevii din clasele  a 7-a şi a-11-a, de la Liceul nr. 6, Gimnaziul nr. 1, Gimnaziul nr. 2 şi Şcoala de Cultură generală nr. 10."

Etapa finală a Olimpiadei de Limbă şi Literatură Română va fi tot la Cernăuţi, la începutul anului 2022. La această competiţie vor participa şi finaliştii din regiunile Transcarpatia şi Odesa.