SOCIAL

Deputatul în primul Parlament şi unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă a R. Moldova, Ion Mărgineanu, a lansat două cărţi de excepţie

Deputatul în primul Parlament şi unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, Ion Mărgineanu, a lansat două cărţi de excepţie – jurnalul de călătorie "Traseul Centenarului Marii Uniri" şi romanul "O mireasă pentru tata".

În 2018, Ion Mărgineanu, la 78 ani, a mers timp de o lună pe jos, 520 de kilometri, de la Bălţi la Alba Iulia pentru a celebra Centenarului Marii Uniri". A ţinut un jurnal de călătorie iar însemnările lui au văzut acum lumina tiparului.

ION MĂRGINEANU deputat în primul Parlament al Republicii Moldova: „Ceea ce am făcut am făcut cu suflet, am depus vrere şi multă voinţă. Mie mi se pare că ceea ce s-a realizat astăzi a fost o încununare, o parte din încunuare şi ca răsplată spirituală că să realizat şi că lumea îmi mulţumeşte pentru ceea ce am făcut.”

Fiul lui, regizorul Virgil Mărgineau, i-a fost alături mereu şi l-a ajutat să scoată de sub tipar cele două cărţi - "O mireasă pentru tata" şi "Traseul Centenarului Marii Uniri".

VIRGIL MĂRGINEANU, fiul lui Ion Mărgineanu: „Am fost în momentul iniţierii proiectului şi chiar m-am opus la început, după aia am văzut că nu pot, tatăl meu este destul de incapatinat. În fiecare zi se oprea şi scria agenda sau instoricul acestui parcurs, este un fel de registru, o poveste al acestui drum de 520 de km, traseu pe care l-a făcut timp de o lună.”

 Ion Mărgineau este însufleţit în tot ce face de dragostea pe care o are pentru tot ce e românesc.

 ANATOL PETRENCU istori: „Ceea ce a făcut domnul Ion Mărgineanu este ceva inedit noi numai avem aşa cazuri ca să facă aşa un drum şi consacrat centenatului Unirii Basarabiei cu Patria mama. Ceea ce atrage atenţia ne plăcut pentru scrie, la 1 noimbrie 2018, îi daţi lui 80 de ani, îi bătrân dumnealui? Nu sunteţi bătrân.”

„Mă reîntorceam la acest traseu la, aceste poze, ce aţi mai scris, ce aţi făcut. Aşa un temerar ca dumneavoastră mai rar. În lumea noastră nu se mai găsesc oameni de felul ăsta, să se ambiţioneze să facă acest gest.”

Ion Mărgineanu a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova şi unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă.