SOCIAL

Datul în leagăn - una dintre tradiţiile de Paşti, transmisă din strămoşi în nordul R. Moldova

În cea de-a doua zi de Paşte, în nordul Republicii Moldova, potrivit tradiţiei, se dă în scrânciob. Obiceiul, popular mai ales printre copii, se răsplăteşte cu ouă roşii, după ce se vesteşte Învierea Domnului, prin formula de salut a creştinilor - Hristos a Înviat. Se spune că cei care se dau în scrînciob, sunt norocoşi tot anul şi au parte de roadă bogată.

Cel mai popular scrânciob, de Paşte, din satul Voloviţa, raionul Soroca, este cel al familiei Chiriac. An de an, în a doua zi de sărbătoare a Învierii Domnului, copiii vin la poarta gospodarilor, pentru a păstra frumoasa tradiţie - De-a scrânciobul. Apoi, ciocnesc ouă şi îşi spun Hristot a Înviat.

„Ne place să ne dăm pe scrânciob şi este o tradiţie frumoasă. Eu merg în fiecare an la casele cu scrânciob, pentru că e o tradiţie frumoasă. Primit dulciuri şi ouă roşii."

Obiceiul datului în scrânciob, de Paşte este unul străvechi. Oamenii l-au deprins de la buneii lor, iar acum vor să-l transmită mai departe, noii generaţii.

TATIANA CHIRIAC, gospodină, s. Voloviţa, r. Soroca: „Noi în fiecare an vopsim ouăle roşii, tot mai multe. Aşteptăm, a doua zi de Paşti, ne vin copilaşi, special să se dea în scrânciob. Scrânciobul de asta e şi făcut. Copiii să vină să se simtă bine. Să se joace”.

Tradiţia spune că cei care se dau în scrânciob de Paşte au noroc tot anul.