SOCIAL

Colecţie impresionantă de Biblii, deţinută de expertul economic Veaceslav Ioniţă

Cea mai mică Biblie din lume, o Biblie pe care o luau soldaţii în război sau o ediţie tipărită după prima traducere în limba română. Sunt doar câteva din exponatele pe care le deţine expertul economic, Veaceslav Ioniţă. Colecţia sa, ce conţine zeci de Evanghelii, are o valoare greu de estimat. Totuşi, pasiunea cea mai mare a analistului economic este studierea traducerilor pe care le-a avut Biblia de-a lungul timpului şi înţelegerea mesajelor.

Noul Testament care a fost tipărit în Statele Unite, aşa se numeşte, Serviciul pentru Război. A fost tipărită pentru soldaţii români din tranşee. Această Evanghelie am reuşit să o obţin din Statele Unite, din fericire, sau nefericire, nu a mai ajuns pe front, a fost păstrată nouă.

Expertul economic este pasionat, cu precădere, de studierea traducerilor şi sensurilor date de autorii care, de-a lungul timpului, au tradus Biblia. Fiecare avea propria înţelegere şi simţire. Iar dacă acum avem deplina libertate de a studia astfel de ediţii, mulţi ştiu că n-a fost dintotdeauna aşa.

 VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „După anul 1850-1870, în Basarabia erau lichidate toate cărţile româneşti din biserici şi chiar a fost interzisă slujba în limba română. Am găsit un denunţ al unui cetăţean care a venit la slujbă şi scrie denunţ – preotul de acolo duce slujba în limba română şi nu vrea să o ţină în limba rusă.”

Atacul sovietic asupra religiei nu a ocolit nici familia expertului economic.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic:„ În timpul Uniunii Sovietice, în spaţiul nostru era foarte dificil cu Bibliile, nu zic că se întâmpla des, dar veneau acasă cu percheziţii şi luau toate cărţile şi doar acum, cu câţiva ani în urmă, după ce bunicul a decedat, am găsit în şopron, aceste foi, dacă va veni să-l percheziţioneze… a ascus o Evanghelie foarte veche.”

Veaceslav Ioniţă deţine un exemplar şi din cea mai mică Biblie din lume, tipărită pe suport de hârtie. Aceasta are 288 de pagini şi are dimensiunea unei monezi de doi lei. Pentru a o citi, avem nevoie de o lupă care poate mări textul de cel puţin 12 ori. Analistul economic speră să ajungă într-o zi să organizeze şi o expoziţie cu toate ediţiile Bibliei, în posesia cărora a intrat de-a lungul timpului. Biblia este cea mai tipărită carte din lume, cu peste 6 miliarde de exemplare tipărite pe tot globul.