SOCIAL

Restricţiile impuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii coronavirusului nu sunt peste tot respectate

Restricţiile impuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii coronavirusului nu sunt peste tot respectate. De multe ori se mizează doar pe corectitudinea cetăţenilor pentru că centrele comerciale sau spaţiile de alimentaţie publică ignoră deseori regulile. Se poate intra cu certificate false, ori ale altor persoane, pentru că nu toţi agenţii economici au suficient personal sau modalităţi la îndemână de verificare.

Echipa TVR Moldova a vizitat două centre comerciale din Chişinău pentru a observa cum se face verificarea certificatelor de vaccinare şi a testelor PCR, obligatorii de pe 22 ianuarie. După ce am prezentat documentele la intrare, agenţii de securitate ne-au invitat să trecem, fară să mai verifice dacă documentul ne aparţine sau este valid.

Am cerul lămuriri iar administraţia centrului ne-a comunicat că, de fapt, vizitatorilor li se cere şi buletinul de identitate. Doar în prezenţa camerei de filmat, agenţii de securitate au fost exigenţi şi au cerut clienţilor  şi un act de identitate împreună cu certificatul de vaccinare.

CONSTANTIN CUŞEASC, şef pază, centru comercial: „De la orele 9.45 punem doi paznici ca să reuşim fiecare om să verificăm, certificatul de vaccinare şi buletinul. Noi verificăm cu buletinul pe baza certificatului de vaccinare.”

Potrivit Comisiei Naţionale pentru Sănătate Publică, nu există prevederi clare despre verificarea certificatului de vaccinare sau a testului PCR la intrare în spaţiile publice. Se precizează doar că personalul delegat de administraţie va verifica documentele. Şi Inspectoratul Naţional pentru Securitatea Publică ne-a confirmat că rămâne la responsabitatea centrelor comerciale de ai depista pe cei cu rea intenţie. Totuşi autorităţile îi îndeamnă pe agenţii economici să verifice certificatele accesând aplicaţia de pe site-ul http://certificate-covid.gov.md/, şi scanând codul QR.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Mărim efortul de verificare dar nu putem pune un poliţist la intrare în fiecare mnagazin şi în fiecare spaţiu închis şi nici nu ar fi normal. Trebuie să înţeleg că este de responsabilitatea fiecăruia să aibă grijă să nu se răspândească această infecţie.”

Faptul că certificatul de vaccinare şi testul PCR au devenit bilet de acces în restaurante şi centre comerciale, i-a determinat pe mulţi să meargă la vaccinare. La Centrul Municipal oamenii stau în rând pentru a se imuniza. Astăzi, în primele ore ale dimineţei, s-au imunizat peste 80 de persoane, cei mai mulţi cu prima doză.

LIUDMILIA NEAGARA, asistent medical: „Vin mai mult la booster, dar deja vin mai mulţi la doza întâi şi doza doi. Eu consider că e din cauza noilor măsuri, că nu pot intra la mall-uri la cafenele.”

Potrivit Ministerului Sănătăţii, rata de vaccinare în Republica Moldova cu schema completă e de 29 la sută. Săptămâna trecută numărul doritorilor de a se imuniza au crescut cu peste 10 la sută.