SOCIAL

Bolile cardiovasculare, cauza principală a deceselor în Republica Moldova

Astăzi este marcată Ziua Internaţională a Inimii. Evenimentul este marcat la nivel Mondial pentru a spori gradul de conştientizare a populaţiei asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare. Autorităţile îşi doresc totodată să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Iulia Cuşnir este din raionul Teleneşti şi am găsit-o astăzi pe holurile Institutului de Cardilogie din Chişinău. Femeia are probleme cardiace de mai mulţi ani, iar această povară va trebui să o poarte după sine toată viaţa.

IULIA CUŞNIR: „Am avut infarct în 2017, mi s-a astupat arterele şi sunt operate din 2019. Acum mă simt rău şi am venit să mă interneze.”

 Suferinţa femeii este cel mai bine înţeleasă de celelalte paciente care îşi aşteptau rândul pentru o consultaţie la medic. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova, bolile cardiovasculare sunt pe primul loc în clasamentul cauzelor de deces.

 ANGELA MARINA, medic cardiolog: „Obiceiurile noastre proaste. Modul nostru nesănătos de viaţă, cel mai frecvent. Neinfluenţând aceşti factori aparent simpli, noi rămânem totuşi la nişte cifre înalte.”

La nivel mondial, aproape 520 de milioane de oameni suferă de boli cardiovasculare şi au fost afectate de COVID-19.

ANGELA MARINA, medic cardiolog: „Covidul afectează mai ales pe cei care suferă de bolile cornice, iar bolile cardiovasculare  sunt printre primele. Aceasta ne-a complicat lucrul prin faptul că mai ales, în primul an, a îndepărtat pacienţii de medic. Controlul tratamentelor făcându-se mai dificil.”

Pe parcursul anului 2020, din cauza afecţiunilor aparatului cardiovascular, au murit 22 872 de oameni, cu peste o mie maim ult comparativ cu 2019.