SOCIAL

Biroul de Migraţie şi Azil: În R. Moldova sunt aproape 20 de mii de migranţi din peste 120 de state ale lumii. Mulţi dintre ei au familii şi afaceri

Astăzi, în întreaga lume este marcată Ziua Internaţională a Migranţilor. Deşi mulţi basarabeni pleacă peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune, sunt mii de cetăţeni străini care aleg să se stabilească în Republica Moldova. Potrivit Biroului de Migraţie şi Azil, în Republica Moldova sunt aproape 20 de mii de migranţi din peste 120 de state ale lumii. Mulţi dintre ei au familii şi afaceri, alţii au venit să muncească sau să înveţe.

Hasan este din Liban şi locuieşte în Republica Moldova de şapte ani. Mai întâi a venit ca un simplu turist, dar apoi a decis să rămână de tot.

HASAN ABUNAR, migrant din Liban: „Tatăl meu are un prieten în Liban, el a fost mai demult aici în Moldova. Şi el povesteşte mult despre Moldova şi mi-a fost interesant să vin ai să văd. M-am uitat pe google unde e, am citit şi am făcut viza turistică. În Moldova, natura e frumoasă, îmi plac oamenii aici. Pentru prima dat când am venit, era toamnă şi mi-o plăcut foarte mult aici.”

Hasan are la Chişinău o mică afacere – un barbershop. Adică un salon pentru bărbaţi care oferă servicii în materie de stilizare estetică: de la frizuri moderne şi bărbi frumoase până la proceduri de îngrijire a pielii. Hasan s-a acomodat uşor. A învăţat limba română şi spune că Republica Moldova a devenit a doua lui casă.

HASAN ABUNAR, migrant din Liban: „Am prieteni aici, oamenii sunt amabili şii prietenii mei sunt foarte buni la sfulet şi drăguţi. Dacă mă duc în ţara mea, mie îmi place, e ţara mea, acolo m-am născut. Dar după 10 zile, gata eu vreau să mă întorc înapoi la Chişinău. Eu m-am deprins aici, am deja 7 ani.”

Mulţi migranţi vin în Republica Moldova la studii, iar unii îşi găsesc aici consoarta şi rămân să locuiască împreună cu familia.

„Eu sunt foarte norocos, pentru că am mama soacră foarte bună şi am nănaşii foarte prietenoşi. Şi îmi place foarte mult aici. Soacra mea trăieşte în Caplani, în Ştefan Vodă şi nănaşii tot acolo. Ne ducem acolo des şi sărbătorim şi apoi venim în Chişinău. Am hotărât pentru mine şi familia mea să rămânem să trăim aici în Republica Moldova.”

„Aici sunt multe posibilităţi pentru medici şi mă gândesc, am planuri să deschid un spital aici sau să lucrez.”

În Republica Moldova sunt aproape 20 de mii de migranţi. Aproape 6 mii dintre ei sunt căsătoriţi cu cetăţeni ai Republicii Moldova, peste două mii sunt la muncă, iar aproape 2500 au venit la studii.

EUGENIA GURIŢENCO, director interimar, Biroul Migraţie şi Azil al MAI: „Peste 35 % din numărul celor care sunt stabiliţi în Moldova, sunt în scop de reîntregire a familiei. Pentru noi este foarte important că din acets număr de străini, 90 % sunt străinii care sunt în familii mixte la cetăţeni ai RM. Este îmbucurător faptul că străinii căsătoriţi cu cetăţenii noştri, aleg să trăiască în ţara noastră.”

Potrivit Biroului de Migraţie şi Azil, cei mai mulţi migranţi care locuiesc în Republcia Moldova sunt din Ucraina, Federaţia Rusă, Israel sau Turcia.