SOCIAL

Autorităţile R. Moldova se declară pregătite să facă faţă oricăror provocări la manifestaţiile ce vor fi organizate de 9 mai. Ce sancţiuni riscă cei care nu vor respecta legea

Oamenii legii vor fi cu ochii în 4 la manifestaţiile organizate de 9 mai. Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că autorităţile nu-i vor tolera pe cei ce încălcă legea, iar cine încalcă legea va fi sancţionat.

Pe 9 mai, toate structurile de forţă vor fi mobilizate pentru a asigura ordinea publică şi pentru a face faţă tuturor provocărilor.

VIOREL CERNĂUŢEANU şeful Inspectoratului General al Poliţiei: "Suntem pregătiţi să facem faţă oricărei provocări, noi sperăm pe încrederea şi buna dispoziţie a oamenilor sa se manifeste exact în limita cadrului  legal, dar vrea să menţionez că noi nu vom cădea pradă provocărilor, nu vom veni cu provocări la alte provocări, dar vom documenta tot, indiferent  de circumstanţe."

Legea aprobată de Parlamentul Republicii Moldova care interzice purtarea panglicii şi a altor însemne considerate simboluri ale agresiunii ruseşti în Ucraina, cum ar fi literele Z sau V, prevede amenzi de până la 9.000 de lei pentru persoanele fizice şi până la 30.000 de lei pentru persoanele juridice.
Peste 1800 de angajaţi ai Poliţiei de Frontieră vor fi la post pentru că se aşteaptă a creştere a numărului de traversări. O mie de carabinieri vor asigura şi ei ordinea publică.

ROSIAN VASILOI  şef al Poliţiei de Frontieră: "Vor fi planificate mai multe patrule, mai mulţi angajaţi pentru fluidizarea traficului în punctele de trecere. Noi folosim numiaipunctele de trecere în mare parte Leuşeni şi Sculeni, vă îndemni şi recomand punctele de trecere Coşteşti, Lipcani, Cahul, oncea. Sunt această perioadă practic libere."

ŞTEFAN PAVLOV şeful Inpectoratului General de Carabinieri: "La toatele evenimentele care se vor petrece în acea zi, peste 100 de carabinieri  vor fi la datorie şi vor colabora împreună cu poliţia şi cu celelate subdiviziuni. Vă aducem la cunoştinţă că vom acţiona cu fermitate acolo legea nu se va respecta. Este important să conştientizăm că dreptul a întrunirea paşnică e un drept fundamental al omului,dar acest lucru este posibil atâta timp cât manifestaţia se desfăşoara cadrului legal."

Preşedintele Maia Sandu a anunţat că pe 9 mai va continua Campania "Moldova pentru Pace", zi în care sunt comemoraţi eroii căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, va fi sărbătorită  Ziua Europei, o sărbătoare a păcii şi unităţii.