SOCIAL

Are 91 de ani şi continuă să creeze adevărate minuni prin ţesutul covoarelor tradiţionale

Are 91 de ani şi continuă să creeze adevărate minuni - adică covoare tradiţionale. Femeia mărturiseşte că şi-a dedicat toată viaţă ţesutului, iar arta a moştenit-o de la mama ei. De-a lungul timpului, a creat sute de covoare. Şi dacă în vremurile grele, le vindea pentru a-şi putea creşte copii, acum lucrările ei sunt oferite în dar.

Eudochia Belinschi din satul Solcani, raionul Soroca a început a ţese lăicere şi covoare mari, încă din fragedă copilărie. La 7 ani, îşi ajuta surorile mai mari.

EUDOCHIA BELINSCHI, meşter popular: „Eu mă implicam încet şi ele îmi dădeau o bucată mai mică să ţes. Dacă lucram bine, mă lăsau mai mult şi m-am învăţat şi a muta”.

Sunt mai bine de 8 decenii de când Eudochia Belinschi continuă să lucreze la războiul de ţesut iar pasiunea i-a rămas. Femeia spune că nici nu le mai ţine minte numărul covoarelor ţesute.

EUDOCHIA BELINSCHI, meşter popular: „Sute, poate mii de covoare am ţesut şi la grădiniţă când eram. Iarna, la noi grădiniţa nu lucra, doar în sezon şi făceam covoare”.

Deşi are 91 de ani, femeia are mîinile dibace ca şi în tinereţe. Nici nu are nevoie de ochelari.

EUDOCHIA BELINSCHI, meşter popular: „Eu cu ochiul ăsta nu văd, dar cu ăsta văd. Dumnezeu mi-o dat putere.  Eu nu obosesc niciodată. Să fie acum undeal cât de mare, grădina are 30 de ari, eu mi-o lucrez toată”.

Pentru idei noi şi originalitate, meşterita se inspira din reviste. Unde vede o lucrare mai frumoasă îndată si-o întipăreşte în minte ca să creeze următorul covor. Ne-a promis să o găsim la război şi peste 8 ani, la un centenar de viaţă, pentru că dăruirea şi talentul nu ţin cont de vârstă.