SOCIAL

Anatol Şalaru: „Estul Europei se transformă uşor, uşor într-un butoi cu pulbere”

„Estul Europei se transformă uşor, uşor într-un butoi cu pulbere nu doar al bătrânului continent ci al întregului sistem internaţional, iar Armata Naţională a Republicii Moldova e nepregătită, cu armament învechit”, susţine fostul ministru al apărării, Anatol Şalaru, sugerând actualei guvernări să aloce mai mulţi bani sistemului de apărare.

„Din păcate, Republica Moldova este din nou ”prinsă” pe picior greşit iar anii de subfinanţare a Armatei Naţionale, ca şi a întregului sistem de securitate, îşi arată efectele. Suntem nepregătiţi, cu armament învechit, cu o neutralitate şubredă, cu trupe străine pe teritoriul nostru şi tot ce putem face la acest moment este sa ne rugăm să nu înceapă un război în epicentrul căruia am ajunge mai devreme sau mai târziu. În contextul în care noile tehnologii dictează modul de ducere a războiului şi mai toate ţările din regiune investesc masiv în apărare doar patriotismul şi dedicaţia ofiţerilor noştri sunt insuficiente”, a notat Anatol Şalaru, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Politicianul a mai notificat că actuala guvernare, în frunte cu Maia Sandu nu ar fi putut recupera într-un an tot ce nu s-a făcut în 30 de ani, dar, totuşi, o nouă strategie de securitate şi alocarea de resurse peste ce s-a oferit acum e necesară. „Puţine sunt ţările care pot face faţă Rusiei însă o armată pregătită şi bine echipată ar mări costurile agresorului în caz de invazie. Traversăm o criză economică majoră, dictată de preţurile mari la energie şi gaze iar sprijinirea populaţiei este necesară, dar apărarea naţională nu este mai prejos. Cât mai este timp trebuie alocate resurse pentru întărirea sistemului naţional de apărare şi mai ales întărirea Armatei Naţionale. Dacă nu ne vom hrăni propria armată riscăm să hrănim armata lui Putin”, conchide fostul ministru al apărării.