SOCIAL

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a aprobat Molnupiravir pentru tratarea COVID-19

post-img

Produsul farmaceutic Molnupiravir, capsule, a câte 200 mg – medicament indicat în tratarea formelor uşoare şi moderate de COVID-19, a fost autorizat de Comisia Medicamentului din cadrul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM). În regim de urgenţă, urmează a fi avizat preţul produsului, iar după publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, preparatul va putea fi plasat pe piaţa farmaceutică din Republica Moldova, transmite IPN.

Luna trecută, AMDM a oferit pentru doi producători permis de import a preparatului, prin procedura de emitere a autorizaţiei de import a medicamentelor neînregistrate. Astfel că în unele farmacii Molnupiravir poate fi deja găsit.

Molnupiravir este indicat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate ale infecţiei COVID-19 la adulţii cu testul de diagnostic SARS-COV-2 pozitiv şi care au cel puţin un factor de risc pentru dezvoltarea unei forme severe a bolii. Astfel de factori de risc sunt obezitatea, vârsta înaintată, diabetul zaharat sau bolile cardiace.

Medicamentul trebuie administrat cât mai curând posibil după stabilirea diagnosticului şi în decurs de cinci zile de la debutul simptomelor, deoarece studiile clinice au demonstrat că medicamentul este mai eficient atunci când se administrează în stadiile incipiente ale bolii.