SOCIAL

A stat intubat 16 zile! Povestea unui poliţist de frontieră care a câştigat lupta cu noul coronavirus

În aceste zile negre în care numărăm morţii de COVID-19, mai avem şi veşti bune. La Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău s-a tratat primul pacient care a fost conectat la aparatele de ventilare artificială. Este vorba despre un bărbat de 30 de ani care a stat intubat 16 zile. Bărbatul a fost externat, iar medicii vorbesc despre o minune produsă în această perioadă de criză.

Alexandru are 30 de ani şi s-a infectat la locul de muncă. Este poliţist de frontieră şi lucrează la Punctul de Trecere Cosăuţi. S-a îmbolnăvit de coronavirus împreună cu un coleg. Pe 21 martie a avut contact cu o persoană infectată şi a doua zi a şi făcut febră. Iniţial, a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Bălţi, însă starea lui se înrăutăţea şi a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă de la Chişinău.

ALEXANDR BORDIAN, fost pacient: „În fiecare zi cădea oxigenarea câte 2%. Când m-am internat era 98%, a 2 zi 96%. Şi pe data de 4, foarte tare a scăzut nu ştiu până la ce procentaj, dar mă înăduşeam, nu lucrau plămânii. Mă înecam, mă înecam cu oxigen şi eu singur am fost de acord să mă intubeze. 

Medicii spun că tânărul a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă cu insuficienţă respiratorie severă. A fost trecut imediat la ventilare artificială.

IVAN CIVIRJIC, medic ATI: „Noi am luat decizia să-i aplicăm cât mai repede o traheostomie percutană, asta ar însemna instalarea unui tub la nivelul gâtului, adică care nu trece prin cavitatea bucală, dar e direct în trahee. Acest tub permite îngrijirea căilor respiratorii mai uşoară şi o ventilare artificală mai adaptată din punct de vedere fiziologic. Când vorbim de un pacient intubat cu covid ţinând cont că mortatlitatea în lume se începe de la 88-95% care se află la ventilaţie artificială, da! Putem spune că este o minune”.

Şi această minune a avut loc, deşi patru zile Alexandru a fost ţinut în viaţă doar datorită aparatelor de ventilare. În tot acest timp el a fost inconştient. Bărbatul nu-şi explică cum a reuşit să treacă peste această boală care i-a atacat fără milă corpul. Le mulţumeşte mult medicilor care nu l-au lăsat să se de-a bătut.

ALEXANDR BORDIAN, fost pacient: „Ei erau şocaţi că îndeobşte mi-am revenit. Puterea organismului şi dorinţa de a trăi şi toate rugăciunile care le spuneau părinţii şi neamurile. 

Medicii spun că pacientul a înregistrat o evoluţie fulminantă a bolii, şi s-a reuşit vindecarea lui datorită faptului că au reacţionat prompt.

SERGIU ŞANDRU, şef Catedră Anesteziologie şi Reanimatologie, IMU: „La instituţia noastră el este primul pacient care s-a reuşit să fie tratat trecând prin ventilaţie artificală.  El e tânăr, fără patologii concomitente, imunitatea e destul de mare. Problema primară a fost încărcătura virală mare. De pildă, în alte cazuri se începe rinofaringean apoi trece în sistemul pulmonar, la el încărcătura virală a fost peste tot. Chiar putem spune că au fost afectate toate sistemele, şi pulmonare şi cardiovasculare”.

Acum bărbatul se simte bine şi astăzi a plecat acasă. Potrivit datelor oficiale, în prezent, 45 de angajaţi ai Poliţiei de Frontieră sunt infectaţi de noul tip de coronavirus.