SOCIAL

18 octombrie - Ziua Europeană de Combatere a Traficului de Persoane. În prima jumătate a anului, 22 persoane au fost condamnate pentru infracţiunile de trafic de persoane şi trafic de copii

post-img

Începând cu anul 2007, anual, la data de 18 octombrie, este marcată Ziua Europeană de Combatere a Traficului de Persoane, eveniment prin care se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare de către populaţie asupra acestui fenomen grav, în care victimele sunt tratate ca bunuri ce pot fi vândute şi cumpărate.

Traficul de persoane este un fenomen raportat în toată lumea, inclusiv în Europa. Mii de persoane sunt exploatate în diferite forme - sexual, prin muncă forţată, cerşit, în scopul prelevării organelor, pentru prelevarea ţesuturilor etc.

Infracţiunea respectivă este una deosebit de periculoasă - fiind crimă îndreptată contra libertăţii, cinstei şi demnităţii persoanei.

Pentru că fiinţele umane pot fi vândute şi exploatate, sclavia modernă este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme. În Europa cele mai multe victime sunt recrutate din partea de est a continentului, din ţări în curs de tranziţie, inclusiv din Republica Moldova.

În prezent, acest fenomen infracţional trece printr-un şir de schimbări, care sunt condiţionate de multiple împrejurări. Astfel, la zi, infracţiunea traficului de fiinţe este intens pătrunsă de fenomenul migraţiei ilegale, iar tehnologiile informaţionale sunt pe larg utilizate de traficanţi, totodată, şi efectele stării pandemice COVID – 19 şi-au lăsat amprenta la acest subiect.

Statisticile arată că, în pofida diminuării numărului de cazuri înregistrate, numărul victimelor acestor infracţiuni identificate a crescut cu peste 100%, fapt ce determină o creştere a numărului de victime de la 115 în anul 2020, la 280 - în 2021.

Potrivit datelor statistice, majoritatea victimelor adulte, circa 70 %, sunt exploatate prin muncă, pe când victimele copii - peste 80% sunt exploatate sexual, marea majoritate fiind fete.

Ţinând cont de complexitatea fenomenului şi elementul transnaţional al acestuia, în perioada primelor 9 luni ale anului 2021, de către subdiviziunile procuraturii în comun cu Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane, au fost desfăşurate mai multe operaţiuni de contracarare a grupurilor criminale organizate care săvârşeau astfel de infracţiuni, dintre care 3 au fost realizate în cadrul Echipelor Comune de Investigaţii, cu participarea colegilor din Franţa, Italia şi România.

 Mai mult, în cadrul cauzelor penale au fost declanşate şi investigaţii financiare paralele, fapt ce a permis aplicarea sechestrelor pe bunuri cu valoare ce depăşeşte 25 milioane lei.

În perioada primelor 6 luni ale anului, pentru infracţiunile de trafic de persoane şi trafic de copii au fost condamnate 22 persoane, fiindu-le aplicate pedepse cu închisoarea pentru o perioadă cuprinsă între 7 – 17 ani.

Procuratura Generală în permanenţă sistematizează şi evaluează informaţiile privind starea urmăririi penale pe cauzele ce ţin de traficul de fiinţe umane.